Доступність посилання

ТОП новини

Свобода слова-2011: Близький Схід іде вгору, Україна донизу


Найголовніші результати дослідження свободи преси у світі за минулий рік – поліпшення в арабському світі, заявляє правозахисна організація Freedom House у своєму останньому звіті. Водночас, за цим дослідженням незалежності засобів інформації, Україна погіршила свій показник порівняно з попереднім роком і ледве втрималася серед країн із «частково вільною» пресою біля самої межі з «не вільними».

Україна стала 2011 року однією з держав, де відбулося значне погіршення в галузі свободи преси, заявляє правозахисна організація Freedom House. Такий занепад став результатом дедалі більшого владного контролю над засобами інформації, мовиться у звіті.

Багато хто з членів правлінь національних засобів інформації в Україні лояльні до урядовця і медіамагната Валерія Хорошковського, а власники засобів інформації зазнають дедалі більшого політичного тиску щодо змісту публікацій, заявляє Freedom House.

За останнім звітом організації, зі 197 досліджених країн чи територій Україна поділяє 130–131-е місця з Південним Суданом. Рейтинг України впав до рівня 59 балів, і вона ще лишилася серед країн, преса в яких «частково вільна». Межа переходу в країни з «не вільною» пресою – починаючи з 61 бала. Попереднього, 2010 року рейтинг України становив 56 балів (найкращий можливий показник – 0, найгірший – 100).

«Україна почала рухатися минулого року і далі продовжує рухатися до позиції, небезпечно близької до «не вільної», – наголосила в інтерв’ю Радіо Свобода аналітик Freedom House у справах свободи преси у Середній і Східній Європі та Євразії Сильвана Хабданк-Колачковська. – За цими тенденціями, які ми нині бачимо, всі гадають, як виглядатимуть рейтинги наступного року».

Однак із післярадянських країн, крім держав Балтії, Україна ще далеко не найгірша. Трохи краще, ніж у ній, становище зі свободою преси – тільки в Грузії, де відзначене значне поліпшення, й Молдові; решта ж цих країн має «не вільну» пресу, повідомляють правозахисники. Відразу три з них, Білорусь, Узбекистан і Туркменистан, потрапили до вісімки найгірших у світі.

Арабська весна принесла пресі свободи

Найважливішими ж із результатів дослідження Freedom House називає поліпшення зі свободою слова в арабському світі. Минулий рік засвідчив іще не стійкі, але потенційно далекосяжні здобутки у свободі засобів інформації на Близькому Сході і в Північній Африці. Зокрема, значні кроки вперед відбулися в Єгипті, Тунісі й Лівії – ці три країни перейшли з «не вільних» до «частково вільних» із огляду на свободу преси.

І хоча тенденції в цих країнах не лише позитивні – наприклад, у Єгипті й Лівії наприкінці минулого року сталися й відступи назад у демократичних перспективах – та все ж масштаб поліпшень, особливо в Тунісі й Лівії, став значним проривом для регіону.

Загалом же у світі минулий рік став першим за останні вісім років, коли загальносвітовий рівень свободи преси не знизився. Але, мовиться у звіті, все ж сталися погіршення в кількох раніше «вільних» державах, через що такі країни, як Угорщина або Чилі, перейшли до «частково вільних»; тож відсоток населення світу, який живе за умов цілком вільної преси, знизився до найменшого рівня більш як за десятиліття.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG