Доступність посилання

ТОП новини

Ініціатива «Першого грудня» йтиме в політику?


Кардинал Любомир Гузар та Євген Сверстюк, літературознавець, філософ. Національний круглий стіл ініціативи «Першого грудня», Київ, 5 квітня 2012 року
Кардинал Любомир Гузар та Євген Сверстюк, літературознавець, філософ. Національний круглий стіл ініціативи «Першого грудня», Київ, 5 квітня 2012 року
Київ – У столичному Українському домі відбувся Національний круглий стіл «Вільна людина у вільній країні», ініційований представниками групи «Першого грудня». Серед учасників круглого столу – кардинал Любомир Гузар, Євген Сверстюк, Іван Дзюба, Євген Сверстюк, Мирослав Маринович та інші знані представники української інтелігенції церков, філософи, експерти й громадські діячі.

Політиків та представників влади до участі не запрошували, наголошуючи на принциповому позапартійному характері зібрання.

Організатори сподіваються, що Національний круглий стіл зможе стати новим суспільним інститутом, що започаткує процес волевиявлення українського народу. За оцінками деяких експертів, люди з таким високим моральним авторитетом, як Мирослав Попович чи Євген Сверстюк могли б докорінно змінити співвідношення сил в українській політиці, разом увійшовши до списку будь-якої політичної партії.
Депутат – це, швидше, як тавро
Олександр Палій

Ці люди самі роблять рейтинг – політолог

Сьогодні рівень суспільної недовіри до українських політиків є колосальним, переконує політолог Олександр Палій. «Депутат – це, швидше, як тавро. Але політики і депутати ще не готові прийняти це як реальність. І коли політичні сили шукають депутатів для входження у свої списки, то, за великим рахунком, це річ абсолютно безглузда», – каже він.

За даними політолога, Партія регіонів разом із опозиційними політичними силами на виборах можуть розраховувати всього на 55-60% голосів виборців. При чому значна частина цього електорату готова змінити свій вибір, як тільки побачить альтернативу в інших політичних силах.
Є дуже великий запит на моральну і чисту політичну силу
Олександр Палій

«Є дуже великий запит на моральну і чисту політичну силу. Ці люди, чи вступивши до якоїсь політичної сили, чи заснувавши свою – тобто почавши діяти солідарно, перетворяться на величезну силу. Якщо ж вони діють окремо – все залишається так, як є», – стверджує Олександр Палій.

Оскільки за законом спеціально під ці вибори нову політичну силу створити не вдасться, то політолог вважає за доречне обрати серед вже існуючих партій найбільш доречну. Незалежно від рейтингу цієї політичної сили проект буде успішним, бо ці люди самі роблять рейтинг, каже він.

Орієнтуватись не на 10-20, а на всі 300 років?

Економіст та громадський діяч Олександр Сугуняко вважає, що йти в політику – це завдання не ініціаторів круглого столу, а молодших українців. «Час ініціації, час здачі іспиту не у них, а у нас», – переконує він.

Один із учасників круглого столу голова інформаційного управління Української православної церкви Київського патріархату єпископ Євстратій (Зоря) вважає, що завдання, поставленні перед українською інтелігенцією є ще масштабнішими.

«Праця має бути орієнтована не на найближчі вибори, і навіть не на 10-20 наступних років, а на зміну суспільної свідомості, яка дасть поштовх існуванню української держави ще на 200-300 років», – каже він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG