Доступність посилання

ТОП новини

Рада регіонів. Півень, гроші та суспільний договір


«Рада регіонів – це майданчик, де Президент перед телекамерами демонструє, що він управляє» – політолог
«Рада регіонів – це майданчик, де Президент перед телекамерами демонструє, що він управляє» – політолог
Київ – Президент Віктор Янукович закликав керівників регіонів проявляти ініціативу. Він зробив це в незвичній формі, відкриваючи засідання Ради регіонів, до якої входять голови обласних державних адміністрацій. За словами Януковича, важливо запровадити нову регіональну політику, яка передбачає новий формат відносин регіонів із державою, нові механізми впливу на регіональну економіку. Утім, голови областей, яких призначають на посади, навряд чи зможуть запровадити нову регіональну політику, вважають експерти.

Президент Віктор Янукович закликав представників регіонів проявляти ініціативу і пропонувати те, що необхідно саме їм. За його словами, голови держадміністрацій не повинні сидіти на місці і чекати вказівки згори.

«Переважна більшість голів обласних державних адміністрацій орієнтується і своєчасно робить висновки по тих реформах, що ми розпочали. Але є й такі, які очікують, як кажуть, коли півень прокукурікає, чи клюне в одне місце. Чекати цього не треба, шановні колеги», – наголосив Янукович.

Президент також пообіцяв особисто проконтролювати, як голови обласних державних адміністрацій вивчають проблеми людей. За його словами, нині дуже багато невирішених питань, які пов’язані із системними проблемами країни, але є й такі питання, які може вирішити керівник облдержадміністрації.

Якщо держава ще підтримає нас грішми, ми потроїмо зусилля – Клімчук

Тож губернатори взялися доводити Президентові, що вони здатні вирішувати проблеми. Так голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук, запропонував задокументовані докази пришвидшення розвитку тваринництва в області.

«Ми повинні у проведенні економічних реформ використовувати будь-який шанс і будь-яку можливість, щоб люди сказали: влада за нас думає, влада про нас дбає. Власне, щоб більше не «розтікатися мислю по древу», мій Президенте, тут у мене весь пакет документів, а якщо держава ще підтримає нас трошки грішми, ми просто подвоїмо та потроїмо наші зусилля», – доповів Клімчук.

А голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв переконував, що має власний рецепт економічного успіху для регіону.

«Ми вважаємо, що успіх, я впевнений, що в Буковині він буде, досягається через розвиток, розвиток – через довіру, довіра – через діалог. Ми прагнемо наповнити цей ланцюжок реальним змістом, учасниками цього процесу є всі: і влада, і бізнес, і громада. Тому ми постійно ведемо такий суспільний діалог, який стане основою нового суспільного договору», – наголосив Папієв.

Президент також попередив голів облдержадміністрацій про неприпустимість помилок організації водовідведень, яких було допущено в Одесі. Він зазначив, що ознайомився із ситуацією в місті, де неочищені каналізаційні стоки йдуть в море. Крім того, Віктор Янукович доручив віце-прем’єр-міністру – міністру охорони здоров’я Раїсі Богатирьовій розібратися у ситуації довкола Кіровоградського перинатального центру. Він зауважив, що був присутній на відкритті цього центру, а за декілька тижнів потому у ЗМІ з’явилась інформація, що заклад не готовий до роботи.

Президент демонструє перед телекамерами, що він керує – Матвієнко

Утім, це лише окремі розпорядження, які не мають системного характеру і не гарантують подальшого просування реформ, задекларованих на початку президентського терміну Віктором Януковичем, вважає політолог Костянтин Матвієнко.

«Чи представляють призначені голови ОДА населення регіонів? Ні, не представляють, бо вони призначені. Чи має населення регіонів з ними якісь спільні соціально-економічні інтереси, які слід представляти? Глибоко сумніваюся. Рада регіонів – орган, який не може бути представницьким. Це – дійство, майданчик, де Президент перед телекамерами демонструє, що він реально управляє державою», – зазначив Костянтин Матвієнко.

За його словами, для розуміння ситуації в регіонах Президент міг би ознайомитися з соціологічними даними, а для впливу на ситуацію доречніше було би проводити галузеві семінари, круглі столи та конференції з визначеною тематикою.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG