Доступність посилання

ТОП новини

Протести в Румунiї найбiльшi від часiв Чаушеску


Ми не будемо терпiти вуличного насильства – прем’єр
Ми не будемо терпiти вуличного насильства – прем’єр
Прага – Протести, якi вiдбулися цих вихідних в Румунiї, були масовими, насильницькими i непередбаченими. Нiчого подiбного не було в Румунiї від часу падiння режиму Чаушеску в кiнцi 80-х рокiв минулого столiття. Причиною протесту був цього разу не деспотичний режим, а економiчна криза, з якою уряд катастрофічно не може впоратися, вважають протестувальники.

Тисячi людей вийшли на вулицi не тiльки Бухареста, але й 40 iнших мiст по цiлiй Румунiї, щоб показати свiй гнiв з приводу того, якими невмiлими є, на їхню думку, дiї влади щодо приборкання економiчної кризи в країнi.


Їхнє послання було важко не почути, чи не помiтити – в центрi Бухареста летiла брукiвка, трощилися вiкна, дiйшло до застосування сльозогiнного газу та водометiв. Близько 60 осiб, включно з полiцейськими, були пораненi.

Коли полiцейськi, можливо, з надмiрним завзяттям, як потiм визнали їхнi шефи, розганяли демонстрантiв, з натовпу, що його закривали клуби диму, чулося: «Йди-но сюди, паскудний собако»!

Це звернення стосувалося президента країни Траяна Бесеску, який є головним об’єктом критики.

Прем’єр: «Ми не будемо терпiти вуличного насильства»
Прем’єр-мiнiстр Румунії Емiль Бок
Прем’єр-мiнiстр Румунії Емiль Бок

Не оминає критика i прем’єр-мiнiстра країни Емiля Бока, який заявив, що не потерпить насильства, хоча й розумiє, що суворi заходи економiї «завдали страждань багатьом людям».
Проблеми не вирiшуються за ніч
Емiль Бок

«Ми не будемо терпiти вуличного насильства. Легітимними є мирнi протести, які відповідають вимогам закону. Додам, що я розумiю страждання, труднощi, потреби і проблеми багатьох людей, якi з ними зіткнулися. На жаль, цi проблеми не вирiшуються за нiч», – сказав прем’єр.

Цiкавою особливiстю румунських протестiв є те, що безпосередньо спровокувала їх вiдставка популярного мiнiстра охорони здоров’я Раеда Арафата, який пiшов на знак протесту проти реформ у своєму вiдомствi. Арафат, родом з Палестини, емiгрував до Румунiї у 1980 роках i зумiв органiзувати в країнi професiйну систему швидкої допомоги.

Вiн виступив проти планiв уряду тепер її приватизувати, щоб зекономити державнi фiнанси. На думку Арафата, змiна не була б на користь пацiєнтiв. Його вiдставцi передував виступ президента, який назвав популярного лікаря i мiнiстра «брехуном».

Нинi пре’мєр-мiнiстр пообiцяв переглянути план реформ в охоронi здоров’я, вiдкриваючи цим шлях до повернення Арафата на посаду. Але, на думку мiсцевих оглядачiв, навряд чи це допоможе заспокоїти розбурханi пристрастi. Надто багато iнших причин для невдоволення мають румуни.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG