Доступність посилання

ТОП новини

У Криму проходить літній табір українських Євроклубів


Учасниці Євротабору, 19 серпня 2011 року
Учасниці Євротабору, 19 серпня 2011 року

Сімферополь – На околиці мальовничого кримського селища Ходжа-Сала неподалік Бахчисарая відкрився всеукраїнський літній табір Євроклубів. Три десятки старшокласників та їхніх наставників із багатьох регіонів України обмінюються досвідом, як розвивати європейські цінності в рідній країні.

У лісі, на півдорозі від колись знищеного, а тепер відродженого кримськотатарського села Ходжа-Сала до старовинного печерного міста Мангуп-Кале, стоїть десяток різнокольорових наметів, прикрашених прапорами країн-членів ЄС. У літньому таборі українських учнівських Євроклубів – переважно міські школярі, тож насамперед їх цікавило, чи буде обладнано душ, а найбільше засмутила заборона на розведення вогню. Через те, що табір розташований у заповіднику, вирішили традиційне «європейське вогнище» імітувати електричними ліхтариками.

Організатор табору Сергій Штукарін
Представник громадської організації «Українська асоціація європейських студій» Сергій Штукарін розповів, що цей табір став підсумковим заходом у рамках проекту Європейського Союзу «Підтримка Євроклубів в Україні у 2011 році». У його роботі беруть участь школярі з 9 регіонів України. Це ті, хто впродовж виконання проекту були достатньо активними, зокрема у питаннях волонтерства.

Зараз ЄС відзначає Європейський рік волонтерства, то саме цьому і був присвячений проект, зазначає Штукарін. Члени Євроклубів через свою волонтерську діяльність заохочували учнів інших шкіл, учили їх, як створювати Євроклуби і як робити їхню діяльність цікавою.

Ксеня і Настя
Харківські школярки Ксеня і Настя сподіваються познайомитися у таборі з цікавими людьми. «Ми прагнемо нових знайомств, повністю готові до співпраці і розширення зв’язків. Нам тут дуже цікаво… Ми побачили тут багато молоді – дуже цікаві люди. Багато чого у них можна навчитися. Вважаємо, що тут буде чудовий відпочинок і море позитиву!» – поділилися враженнями Ксеня і Настя.

Дамір з Бахчисарая
Дамір, активіст місцевого Євроклубу «Бахчисарайська дипломатія», радий, що захід проходить саме в Криму. Він каже, що це дасть змогу одноліткам з інших регіонів України краще познайомитися з його Батьківщиною. Він припустив, що пропонуватиме й інші спільні заходи шкільних Євроклубів проводити в Криму.

Школярка Саша з Кіровограда теж уже має план на час роботи табору. «Я думаю разом з представниками інших євроклубів із різних міст зробити власний проект, щоб ми частіше збиралися разом і щось зробили глобальне»,– каже вона.

Ольга Максименко вручає приз від Представництва ЄС одному з Євроклубів
Шанс «зробити щось глобальне»

Шанс у школярів «зробити щось глобальне» великий, бо, як розповіла координатор інформаційних програм Представництва ЄС в Україні Ольга Максименко, наступного року ця структура збирається продовжити підтримку українських Євроклубів.

«Власне, щоб вони були осередками передачі знань і розумінь, що європейські цінності на практиці означають для кожної людини в Україні, а також – як можна побудувати Європу у власному домі, яким би «заїждженим» не був цей вислів…» – зазначила Ольга Максименко.

Заняття в таборі
Координатор табору Сергій Штукарін розповів, що під час його проведення учасники Євроклубів створять команди, навчаться скаутським навичкам, обміняються власним досвідом євроклубівської діяльності та участі в європейських програмах для молоді. Ще вони ознайомляться з історією Криму і кримських татар, з’їздять на море. А вже у п’ятницю у них проходить екологічний похід на Мангуп-Кале, під час якого школярі та їхні наставники прибирають древню пам’ятку від сміття – цілком по-європейськи.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG