Доступність посилання

ТОП новини

Василь Волга опинився за ґратами


Василь Волга
Василь Волга

Київ – Генеральна прокуратура та СБУ затримали голову Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Василя Волгу за підозрою у вчиненні злочину, пов’язаного з корупцією. Проте, за якими саме статтями звинувачують Волгу, поки що невідомо. Як повідомив Радіо Свобода представник Партії регіонів Владислав Лук’янов, звинувачення Василю Волзі наразі ще не висунуті.

Колишнього соціаліста, голову Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Василя Волгу, який був призначений на цю посаду за квотою комуністів, затримали за підозрою у корупції. Про це Радіо Свобода повідомив голова прес-служби Генеральної прокуратури Юрій Бойченко. Проте, у чому конкретно звинувачують Волгу, не сказав.

«Пізніше скажемо. Це визначить слідчий», – зазначає Юрій Бойчекно.

Звинувачення ще не висунуті

Наразі звинувачення Василеві Волзі ще не висунуті, каже Радіо Свобода представник Партії регіонів Владислав Лук’янов. Разом з тим, він відкидає політичні мотиви затримання.

«Я не бачу підстав притягати за вуха версію, що начебто пан Волга не приховував своїх політичних уподобань, – говорить Лук’янов. – Але мені важко уявити, через що до пана Волги були зроблені такі запобіжні заходи. Наскільки мені відомо, звинувачення пану Волзі не висунуті. Якщо є звинувачення, то хотілося б знати, за якими статтями його звинувачують».

Справа проти Волги – це хід нинішньої влади, зроблений для демонстрації дієвості свої команди. Так ситуації Радіо Свобода коментує народний депутат від КПУ, опонент Петра Симоненка Леонід Грач.

«Регіони, які використовували «лівих», зв’язку Симоненко-Волга, розраховували, що вони їх будуть позбуватися за принципом «бий своїх, щоб чужі боялись». Василь Олександрович потрапив, як муха в окріп. Якщо пішов туди, то ти маєш брати хабарі та носити ці хабарі», – каже Леонід Грач.

Затримання Волги – сигнал чиновникам

Затримання Волги – це внутрішня боротьба проти владної еліти, каже Радіо Свобода політолог Сергій Таран. На його думку, це є сигналом до всіх чиновників, що якщо їм не вдасться порозумітися з чільниками країни, то їх чекає подібна участь.

«У нас ситуація з корупцією погіршується. Країна стає більш корумпованою. Багато експертів та правозахисників говорять, що ті судові справи, які зараз порушуються, не є боротьбою з корупцією, а політичним переслідуванням, – переконаний Таран. – Тому поодинокий випадок, коли чиновник, який асоціюється з партією влади, є заарештованим, ще не свідчить про масштабну боротьбу з корупцією. Хоча це є сигналом, що закон вибірково може бути застосованим до будь-кого. Навіть, якщо ця людина колись підтримувала Партію регіонів».

У лютому депутат Верховної Ради, член фракції блоку НУНС Анатолій Гриценко просив Генпрокуратуру і СБУ розслідувати діяльність керівництва Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг. У своїх зверненнях Гриценко звертав увагу на матеріали журналістського розслідування, у якому йшлося про можливу причетність Волги до фінансових махінацій на суму 24 мільйони гривень. Проте наразі у розмові з Радіо Свобода Анатолій Гриценко зазначив, що подробиць затримання Вогли він не знає.

Довідка Радіо Свобода
На парламентських виборах 2006 року Василь Волга пройшов до Верховної Ради за списками Соцпартії. Там він обіймав посаду секретаря комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю. У січні 2008 року Міністерство юстиції зареєструвало партію Союз лівих сил, яку створив та очолив Василь Волга. У січні 2010 року за квотою комуністів він був призначений керівником Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG