Доступність посилання

ТОП новини

Янукович вважає, що преса забагато критикує владу


Віктор Янукович під час ХІІІ Всесвітнього конгресу російськомовної преси у Києві, 15 червня 2011 року
Віктор Янукович під час ХІІІ Всесвітнього конгресу російськомовної преси у Києві, 15 червня 2011 року

Київ – Президент України вважає, що в українських засобах масової інформації опозиція представлена значно ширше, ніж влада. Про це він сказав, виступаючи перед учасниками ХІІІ Всесвітнього конгресу російськомовної преси у Києві. Віктор Янукович також заявив, що в Україні створені всі умови для вільної роботи преси та для розвитку демократичних інститутів. Утім, коли Президент завершив свій виступ і вийшов з приміщення, його охоронці зачинили журналістів у конференц-залі.

Президент Віктор Янукович вважає, що нині в українських засобах масової інформації переважає точка зору опозиції, а не влади.

«Ми створили, на мій погляд, нормальні умови для розвитку демократичних інститутів. Нас критикують, мабуть, найбільше, ніж будь-кого за всі роки незалежності, тому, що ми відкриті. Якщо подивитися засоби масової інформації, телебачення та друковані ЗМІ – переважає критика, більше чутно опозицію, ніж владу», – сказав Президент.

На думку Віктора Януковича, розвиток демократії та свобода слова в Україні забезпечені, зокрема, новим законом «Про доступ до публічної інформації». Щоправда, назву цього документу Президент зміг пригадати лише за допомоги присутніх у залі.

«Ми ухвалили закон… про… як він у нас називається? А, так! «Про доступ до публічної інформації», – повторив він підказку.

На відкритті конгресу російськомовної преси в Києві був присутнім і голова адміністрації Президента Росії Сергій Наришкін. Він заявив, що Україна є одним із лідерів з російськомовного видавництва на теренах СНД. За словами Наришкіна, загальний тираж газет і журналів, що видаються російською мовою в Україні, становить близько 32 мільйонів примірників.

Янукович перебуває в інформаційній ізоляції – Стець

Відтак російськомовні видання в Україні не потребують такої державної підтримки, як українськомовні, вважає депутат від НУНС Юрій Стець.

На думку опозиціонера, участь Віктора Януковича у конгресі російської преси вчергове продемонструвала його залежність від російської влади.

«Це такий послідовний, чіткий месидж українцям про те, що нинішня влада готова під своїм патронатом проводити будь-що, що не стосується розвитку української мови і культури. А стосовно доступу до публічної інформації, то я зрозумів, що Янукович отримує інформацію, в тому числі про те, що відбувається в Україні та у світі, виключно з аналітичних записок, які йому надає канцелярія. А вони можуть вкладати у вуха все, що завгодно. Тому я не дивуюся такій оцінці, оскільки він перебуває в інформаційній ізоляції і отримує лише дозовану інформацію», – підкреслив Стець.

Телебачення уникає гострих сюжетів про владу – Медведєв

Представники опозиції доводять, що із загальнонаціональних телеканалів зникають гострі сюжети про перших осіб держави. Так, зокрема, політтехнолог Олег Медведєв звертає увагу на те, що телеканали, за винятком кількох, обійшли мовчанням рейтинг найбагатших людей України, до якого вперше потрапив один із синів Президента України, і акцію журналістів біля резиденції Межигір’я, які хотіли побачити, як там живе сам Віктор Янукович.

Під час свого виступу перед учасниками конгресу Президент України двічі говорив про те, що готовий буде відповісти на всі запитання після заходу.

Утім, коли Віктор Янукович пішов до виходу, охорона закрила двері перед журналістами. Охоронці порадили пресі пройти на інший вихід, але ті двері також виявилися зачиненими. Журналістів без пояснення близько 15 хвилин тримали в зачиненій конференц-залі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG