Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура може депортувати до Росії політичного біженця


Акція протесту біля будівлі Хімкінської адміністрації 28 липня 2010 року, Росія
Акція протесту біля будівлі Хімкінської адміністрації 28 липня 2010 року, Росія

Київ – Надання представництвом ООН статусу мандатного біженця 23-річному російському екологічному активісту і художнику Денису Солопову за українським законодавством не є вирішальним аргументом, заявив речник Представництва Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Генеральна прокуратура України продовжує розглядати справу Солопова про його екстрадицію в Росію. За новими кримінально-процесуальними нормами, розгляд справи може тривати 18 місяців і весь цей час російський активіст може знаходитись в Лук’янівському СІЗО.

Правоохоронні органи Росії звинувачують Дениса Солопова в участі у безчинствах біля будівлі Хімкінської адміністрації 28 липня 2010 року. Учасники акції антифашисти і анархісти закидали адміністрацію камінням, пляшками і петардами на знак протесту проти будівництва траси Москва Санкт-Петербург через Хімкінський ліс. Після цієї акції підмосковська міліція почала розшук Дениса Солопова.

«Хімкінський заручник» Денис Солопов залишається в СІЗО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Другого березня він приїхав до України в пошуках політичного притулку. Київське представництво Управління Верховного комісара у справах біженців ООН, розглянувши документи російського активіста, надали йому статус мандатного біженця. Проте невдовзі біля дверей Міграційної служби України, куди Денис Солопов звернувся за реєстрацією, його заарештували правоохоронці України на підставі того, що він перебуває у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу. Дениса помістили до Лук’янівського СІЗО.

Першого червня у Шевченківському райсуді відбулося слухання про звільнення Дениса Солопова на поруки. В цей день у галереї «РА», де проходить виставка картин київських художників «Мобілізація» на підтримку російського активіста, показали відеозвернення Дениса Солопова. Запис зробили його друзі до арешту.

«Якщо ви бачите це відео, то швидше за все мене затримали. І затримали в Україні. Можливо, таємно, незаконно вивезли в Росію. Незаконно, бо я подав документи на політичний притулок в Україні, оскільки в іншій країні я не міг цього зробити, бо перебуваю наразі у розшуку по лінії Інтерполу»,ідеться у зверненні.

Батько російського активіста, Віктор Солопов приїхав до України на судове слухання у справі сина. Він до останнього сподівався, що Дениса відпустять на поруки. Адже той перебуває під арештом три місяці. Батько обурений, що 9 травня сина безпідставно помістили у карцер.

«Старше покоління наше, дві людини, звільняли Україну. І один з них загинув на Дніпрі. Не добре так чинити 9 травня садити людину в карцер. Підстав тримати Дениса під вартою немає. Денис дотримувався всіх норм права в Україні. Але тим не менше ця ситуація, коли його оголосили в розшук... Там в Хімках справа то сфальсифікована. Свідками виступають агенти внутрішніх справ. Тобто вони надумали справу, зібрали документи і давайте його в розшук. А там – розберемось! Переможців не судять. І вони оформили документи і оголосили Дениса у міжнародний розшук за статтею хуліганство»,скаржиться батько ув’язненого.

У Росії Денису Солопову загрожує до 7 років позбавлення волі

Судове рішення про подовження терміну перебування Дениса Солопова за ґратами його поручитель, український правозахисник Євген Захаров, вважає передбачуваним. За його словами, це диктують нові норми у законодавстві України.

«Не звикла наша правова система до таких незрозумілих випадків, як цей. Якщо б не було нових норм про екстрадицію в кримінально-процесуальному кодексі, то все було б інакше. Але ці норми є. І зараз, відповідно цим нормам, його можна тримати під вартою до прийняття рішення Генеральної прокуратури про екстрадицію. І не береться до уваги принцип «неповернення», відповідно якому не можна повертати біженців в ту країну, звідки він тікав»,зауважив правозахисник.

За словами речника Представництва Верховного комісара ООН у справах біженців Максима Буткевича, надання самим Представництвом Денису Солопову статусу біженця не може вплинути на розгляд справи Генпрокуратурою.

«Якщо йому дадуть статус біженця державні органи України, тоді про його повернення до Росії мови йти не може. Якщо ж вирішать інакше, то, на жаль, думка УВКБ ООН з юридичної точки зору за українським законодавством не є вирішальним аргументом»,зазначив Максим Буткевич.

У Росії екологічному активісту і художнику Денису Солопову загрожує до семи років позбавлення волі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG