Доступність посилання

ТОП новини

Онопенка не змогли усунути з посади Голови Верховного Суду


Київ – Спроба усунути з посади Голови Верховного Суду України Василя Онопенка зазнала невдачі. Сьогодні відбувся Пленум ВСУ, який не підтримав пропозицію групи суддів щодо висловлення недовіри Онопенкові.

Згідно із результатами таємного голосування, за висловлення недовіри Онопенку проголосували 17 із 46 присутніх на Пленумі суддів, не підтримали цю пропозицію 28, один бюлетень визнано недійсним.

На початку засідання Василь Онопенко заперечив проти того, щоб Пленум Верховного Суду розглядав питання про висловлення йому недовіри у закритому режимі. Пропозицією засідати без представників ЗМІ висловила суддя Лілія Григор’єва.

У своєму виступі Онопенко наголосив, що, відповідно до статті 43 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» не передбачено проводити закриті засідання. За словами Голови ВСУ, «закритим» може бути тільки голосування.

Верховний Суд не є закритою корпорацією – Онопенко

«Я думаю, що громадяни України повинні знати, з яких підстав іде мова про висловлення недовіри чи довіри Голові Верховного Суду, – зазначив у своєму виступі Онопенко. – Верховний Суд не є закритою корпорацією. Хоча ми засідаємо в Кловському палаці, сьогодні надворі ХХІ століття і не мадридський двір королеви Єлизавети».

Після голосування Василь Онопенко запевнив журналістів, що не мститиме тим, хто ініціював сьогоднішній пленум ВСУ для висловлення йому недовіри.

Відповідаючи на питання, які саме висновки він зробив після сьогоднішнього пленуму, Голова ВСУ відповів: «Я зрозумів: треба більше працювати з колегами і відчувати цей пульс».

Також він зауважив, що, відповідно до чинного законодавства, судді лише через рік знову можуть ініціювати розгляд питання щодо висловлення недовіри Голові ВСУ.

Напередодні Пленуму ВСУ окремі політологи припускали, що Василь Онопенко піде з посади Голови Верховного Суду України в обмін на гарантії для своєї родини.

15 лютого слідчий Генеральної прокуратури змінив запобіжний захід з арешту на підписку про невиїзд колишньому першому заступнику міністра юстиції Євгену Корнійчуку, який є зятем Онопенка. Того ж дня слідчий з особливо важливих справ ГПУ закрив кримінальну справу, порушену стосовно Ірини Онопенко – дочки Голови ВСУ. Ця кримінальна справа була порушена 1 лютого у зв'язку з неповерненням боргу у розмірі 300 тисяч доларів. При цьому напередодні сам Голова ВСУ зустрічався з Президентом Віктором Януковичем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG