Доступність посилання

ТОП новини

Україна скочується до тоталітаризму – правозахисники


Київ – В Україні дедалі більше відчутні тоталітарні тенденції. Про це заявляють українські правозахисники, які представили у четвер доповідь 40 громадських організацій щодо прав людини в Україні за 2009-2010 роки. Серед основних українських проблем експерти називають масове порушення прав людини з боку правоохоронців, політичні переслідування опозиції та утиски свободи слова.

Після виборів нові Президент та Кабінет Міністрів успадкували системні проблеми в царині прав людини. Але дії влади протягом 2010 року свідчать не про наміри змінити ситуацію на краще, а про згортання навіть тих позитивних тенденцій, що були, зазначають у доповіді українські правозахисники.

Однією з найтемніших плям на іміджі України є переслідування опозиції, вважають оглядачі. Якщо керівництво України рішуче спростовує причетність до політичних утисків, то співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров заявляє, що нині в державі є політичні в’язні.

«Політичні переслідування, на жаль, мають місце в Україні, – зазначає експерт. – А саме: кримінальні справи проти колишніх членів уряду Тимошенко, 9 із яких за ґратами. І це члени організації «Тризуб», які звинувачені в хуліганстві за те, що вони спиляли голову Сталіну. Це необґрунтовані обвинувачення, і необґрунтоване утримання за ґратами і тих, і тих. Ці люди є політичними в’язнями».

Кількість постраждалих від насильства в міліції значно збільшилась

Також занепокоєння правозахисників викликає різке збільшення порушень прав людини міліцією. Моніторинг Харківського інституту соціальних досліджень засвідчує: якщо у 2009 році від незаконного насильства в міліції постраждали близько 600 тисяч людей, то у 2010 році кількість постраждалих сягнула вже 790 тисяч. Але ця цифра може бути і більшою, наголошує Аркадій Бущенко, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини.

«Багато людей просто боялися відповідати на запитання, – зауважує правозахисник. – Це стосується маленьких містечок, де міліція має великий вплив. За оцінками не публічними, що не увійшли в цю доповідь, значно більша кількість людей страждає від незаконного насильства».

Таке враження, що міліція отримала від влади карт-бланш на насильство в обмін на цілковиту підтримку дій влади, наголошує Аркадій Бущенко.

Така ситуація може свідчити про перетворення України на тоталітарну державу, наголошує виконавчий директор Української Гельсінської спілки, Володимир Яворський. «Права людини порушуються все частіше. Правоа людини взагалі втрачають свій зміст у діях правоохоронних органів, – каже він. – Це є ознакою переходу від демократичного до тоталітарного суспільства. Це ще не є повним нехтуванням права, як це відбувається, наприклад, у Білорусі, де право як таке немає сенсу взагалі. Але це є одним з елементів переходу до тоталітарного суспільства».

Більше половини українців готові протестувати проти утисків їхніх прав – опитування

У доповіді правозахисники також попереджають про те, що силовий тиск на українське суспільство може призвести до ще більших конфліктів. За перше півріччя минулого року кількість мирних зібрань зросла на третину, порівняно з усім 2009 роком, що свідчить про зростання протестних настроїв. Останнє дослідження центру Разумкова показало, що 66% українських громадян сьогодні готові до протестів, а третина опитаних нині готова навіть до незаконних виступів.

Правозахисники вважають очевидною проблемою утиски свободи слова в Україні. За їхньою оцінкою, було зафіксовано багато фактів замовчування або перекручення соціально-важливої інформації, маніпуляцій у новинах, опозиція мала менше доступу до ефіру.

22 лютого Генеральна прокуратура України публічно відреагувала на факти утиску свободи слова в Україні. Прес-служба відомства повідомила про плани посилити правовий захист представників ЗМІ. Генпрокурор Віктор Пшонка зобов'язав прокурорів на місцях у місячний термін виявити проблеми у стосунках засобів масової інформації та органів влади. Правами журналістів у відомстві зацікавилися після звернення голови Національної спілки журналістів Ігоря Лубченка, який заявив про факти «утиску прав редакційних колективів та журналістів» органами влади.

Тим часом американська газета Washington Post опублікувала 22 лютого статтю під назвою «Україна: реверс демократичної революції». У матеріалі йдеться, зокрема, про тиск уряду на вільні ЗМІ в Україні та про арешти лідерів Помаранчевої революції, що «виглядає як вибіркове переслідування політичних опонентів». Washington Post пише, що стратегічна європейська країна з населенням у 50 мільйонів уже скоро може покинути демократичний табір.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG