Доступність посилання

ТОП новини

«Буде покараний» – погрожували Кашину ще до побиття


Українські журналісти пікетують російське посольство з вимогою покарати винних у нападі на журналіста Кашина
Українські журналісти пікетують російське посольство з вимогою покарати винних у нападі на журналіста Кашина

Побиття кореспондента московської газети «Коммерсантъ» Олега Кашина несподівано звернуло увагу суспільства не тільки на ситуацію із свободою слова в Росії. Врешті-решт, як це не трагічно прозвучить, а особливої новини у побитті журналіста немає.

Російських журналістів і громадських діячів і б’ють, і вбивають – і, як правило, жертвами «невідомих» стають саме ті, хто не подобається владі. Спробуйте знайти у мартиролозі останніх десяти років прізвища тих, хто розповідав, як квітне Росія Володимира Путіна, як сміливо діють російські війська на Північному Кавказі, якою підлою є опозиція... Люди, які беруть участь у знищенні російського суспільства і стали справжніми зрадниками своєї професії, почуваються у сучасній Росії безпечно.

А Олег Кашин дозволяв собі розмовляти із опозиційними активістами й несхвально відгукуватися про владу, яка стрімкими темпами довела країну до моральної руїни. Чого дивуватися?

Проте цього разу загрози на адресу журналіста лунали не тільки від тих, хто його бив. Ці загрози були оприлюднені на сайті «Молодої гвардії «Єдиної Росії» – путінського «комсомолу». «Буде покараний» – таким був підпис під фотографією Кашина.

Таких комсомолів у Росії кілька – більш відомим є рух «Наші», який зажив недоброї слави спаленням книжок російських письменників, які дозволили собі без ентузіазму відгукуватися про нові часи й намаганням заважати опозиційним акціям. До таборів «Наших» на Селігері приїздили Путін, Медвєдєв та головний ідеолог молодих прибічників «Єдиної Росії» Владислав Сурков, заступник керівника адміністрації президента. Проте одіозний імідж руху примусив Кремль до створення нової декорації. Ця декорація також у підмоченому стані – її лідери фальсифікували свою участь у ліквідації літніх пожеж, зараз у «Молодої гвардії» навіть немає керівника.

Погрози були

А от погрози на адресу Кашина є. Тобто були. Вони зникли з сайту організації якраз тоді, коли побиття відбулося – редактор сайту пояснив, що тепер «змінами в реальності». Однак питання до керівників організації залишилися – їх висловив головний редактор радіостанції «Эхо Москвы» Олексій Венедіктов. А російські правозахисники виступили з вимогою відставки Владислава Суркова.

Влада, звичайно, не звертатиме на все це увагу – навіщо? Тим більш, що розслідування справи Кашина під особистим контролем президента й генерального прокурора. А це запорука того, що питання до тих, хто створює провладні молодіжки й наказує їхнім активістам погрожувати людям, хто оплачує цю імперію брехні так і залишаться без відповідей.

А значить, в Росії і далі буде безпечно тим, хто бреше й прославляє владу – і дуже незручно тим, хто намагається сказати правду...
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG