Доступність посилання

ТОП новини

«Україні потрібен виборчий кодекс» – європейські спостерігачі


Київ – Місцеві вибори в Україні у цілому відбулись досить організовано, без значних порушень, які могли б серйозно вплинути на перебіг голосування. Водночас, внаслідок поспішного ухвалення нового виборчого закону в окремих місцях спостерігались порушення демократичних норм підготовки до виборів та у процесі голосування. Тож одне з головних завдань української влади – підготовка виборчого кодексу. Такий висновок зробили спостерігачі за виборами від Ради Європи, ОБСЄ та Європейського парламенту, а також експерти Комітету виборців України.

Новий закон про вибори, що був ухвалений за кілька тижнів до місцевих виборів, в окремих місцях України спричинив «виборчий хаос». Про це заявили доповідачі від Конгресу регіональної влади Ради Європи, які спостерігали за підготовкою до виборів і за процесом голосування в обласних центрах України.

Говорячи про найбільш серйозні порушення демократичних норм, керівник місії Ґудрун Мозлер-Тернстрем зазначила: «По-перше, це саме ухвалення нового виборчого закону напередодні виборів. По-друге, ми зіткнулися з порушеннями при реєстрації кандидатів,
невнесенням у бюлетені кандидатів від опозиції, непропорційним формуванням і поганою роботою дільничних комісій. Серед виборчих порушень також неможливість збереження таємниці голосування через черги на дільницях і так звані «голосування родиною».

Крім того, на кількох дільницях, які були щойно відчинені, європейські спостерігачі побачили в урнах уже заповнені бюлетені. А десятки прізвищ кандидатів у бюлетенях ускладнювало прочитання списків виборцями, дезорієнтувало багатьох літніх людей, зауважує спостерігач.

Інший представник Ради Європи Найджел Мермейджен, який спостерігав за вборами в Черкасах, зазначив, що жодна з відвіданих ним дільниць не була готова приймати виборців-людей із особливими потребами.

Також, на його думку, через недоліки нового виборчого закону процес підрахунку голосів має «складний і тривалий характер» .

Але в цілому, за словами спостерігачів Ради Європи, місцеві вибори в Україні відбулись спокійно.

«Українське питання» в Європі

Спеціальний представник чинного голови ОБСЄ з питань виборів Марат Сарсембаєв зазначає, що місцеві вибори в Україні відбулися. А партії були представлені у виборчих комісіях досить пропорційно. «Я не побачив чинників, які могли б працювати на користь правлячої партії», – зазначив Сарсембаєв.

Водночас, спостерігачі від ОБСЄ також мали «незначні зауваження» до процесу голосування: не всі члени виборчих комісій були обізнані зі своїми обов’язками, що спричиняло черги, скупчення людей біля кабінок для голосування, також не всі урни мали заводські пломби. Але, як зауважив спеціальний представник голови ОБСЄ, його звіт по виборах носитиме «позитивний для України характер».

Тим часом, спеціальний представник президента Європейського парламенту на місцевих виборах Павел Коваль наголосив, що вибори в Україні, хоч і відбулись у цілому спокійно, тим не менше змушують замислитись над майбутнім української демократії та перспективами розвитку держави в європейському напрямку. Адже помічені європарламентарем порушення у Київській області та у Чернігові свідчать, що нинішнє виборче законодавство потребує змін, а система функціонування органів місцевого самоврядування – серйозної реформи, згідно з європейськими демократичними стандартами.

«Не виключено, що результати місцевих виборів та політична ситуація в Україні обговорюватиметься на спеціальному засіданні Європарламенту, – зауважив Павел Коваль. – Я виступатиму за це, оскільки відмова у реєстрації кандидатам від опозиції, непропорційне формування виборчих комісій є свідченням проблем із демократією в Україні».

Європейські спостерігачі мають намір найближчим часом оформити й оприлюднити свої висновки з «українського питання», про що говорили фактично всі доповідачі від Ради Європи, Європейського парламенту та інших міжнародних інституцій.
XS
SM
MD
LG