Доступність посилання

ТОП новини

Свобода зазнає більшого утиску, бо зменшується вплив вільних країн – Freedom House


Прага – Свобода зазнає дедалі більших утисків у світі, зазначає новий звіт недержавної організації «Дім Свободи» (Freedom House). У список «найгірших із найгірших» цього року потрапили 17 країн і 3 території, мешканці яких «живуть в екстремально репресивному середовищі» і стикаються з «постійним утиском прав людини». Україна, за результатами минулого року, зберігає статус вільної країни, але може втратити його, якщо нинішні тенденції триватимуть, вважають дослідники «Дому Свободи». З чим пов’язаний наступ на свободу?

Список найрепресивніших режимів у світі очолюють М'янма, Екваторіальна Гвінея, Еритрея, Лівія, Північна Корея, Сомалі, Судан, дві пострадянські країни Узбекистан і Туркменистан та Тибет. Про це мовиться у звіті «Найгірші з найгірших-2010: найбільш репресивні суспільства», який було представлено в четвер на засіданні Ради з прав людини ООН.

У названих країнах політичні права та громадянські свободи зазнають найбільших утисків. Не набагато краще виглядають справи у таких державах, як Білорусь, Китай, Куба, Саудівська Аравія чи Сирія. Там так само утискають політичні права, але ситуація з громадянськими свободами є трохи ліпша. До цієї ж категорії дослідники зараховують і Південну Осетію та Західну Сахару.

Аналітики «Дому Свободи», які стежать за розвитком свобод у світі, констатують, що ситуація погіршується вже четвертий рік поспіль. Дослідник Арч Паддінґтон пояснює цю тенденцію зміною розкладу сил у світі.

«Вплив головних демократичних країн, включно зі Сполученими Штатами, дещо зменшився, – каже він. – Одночасно зріс вплив головних авторитарних країн, таких як Росія, Китай, Іран та Венесуела. Для деяких країн це стало сигналом до того, що вони можуть не дотримуватися стандартів щодо прав людини, бо є впливові авторитарні країни, які нададуть їм дипломатичну й економічну підтримку».

Дослідник наголошує, що така ситуація настала вперше від часу розвалу Радянського Союзу, бо досі демократія мала очевидні економічні переваги над тоталітарними та авторитарними режимами. Країни, які мають конкурентну багатопартійну демократію та свободу слова, можуть забезпечити кращу ротацію влади, ефективніше керівництво, прозорість і громадський контроль.

Україна може втратити статус вільної країни

Говорячи про Україну, Арч Паддінґтон наголосив, що цьогорічні події з численними скаргами на утиски свободи слова і свободи зібрань з приходом нової влади ще не були відображені у звіті.

Але якщо тенденції триватимуть, Україна може втратити статус «вільної» країни в класифікації «Дому Свободи».

«Ми занепокоєні розвитком подій в Україні. Україна належить до категорії вільних країн, але вільних країн, які мають деякі проблеми. Тому, якщо відбудеться навіть незначне погіршення, Україна потрапить до категорії «частково вільних» країн», – попереджає експерт «Дому Свободи».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG