Доступність посилання

ТОП новини

Огризко: Україна стає країною, яка грає за чужими зовнішньополітичними картами


Володимир Огризко
Володимир Огризко

«Наближення до НАТО і вступ до НАТО – це, власне, вибір європейського шляху розвитку, європейської моделі розвитку. Відмовляючись від цього, ми кажемо всім, у тому числі й нашим зарубіжним партнерам, що ми насправді повертаємося до совкового мислення», – заявив Радіо Свобода колишній керівник МЗС України Володимир Огризко, коментуючи заяву міністра закордонних справ Костянтина Грищенка про те, що питання про членство України в НАТО поки що знімається.

Якщо говорити про вступ України до НАТО, «сьогодні це не реально», заявив у четвер Президент Віктор Янукович. В інтерв’ю журналістам під час перебування у Львові він пояснив цю нереальність тим, що, за його словами, за критеріями Північноатлантичного союзу для вступу необхідно мати підтримку «більшості населення», якої в Україні нині немає. При цьому він наголосив, що «співпрацювати з таким блоком, як НАТО, ми зобов’язані».

Раніше цього ж дня, міністр закордонних справ Костянтин Грищенко під час виступу на ХІ міжвідомчій нараді з питань координації діяльності органів виконавчої влади у сфері зовнішніх відносин заявив про те, що Україна продовжуватиме розвивати відносини з НАТО, але питання про членство в цій організації тим часом знімається з порядку денного.

Грищенко зауважив, що ідея членства України в альянсі не користується підтримкою більшості українців і деструктивно впливає на ефективність зовнішньої політики України.

Враховуючи це, сказав Грищенко, Україна продовжуватиме розвивати свої відносини з альянсом, але питання про членство нині знімається з порядку денного. За словами міністра, саме такий підхід найбільше відповідає сучасному стану речей.

Із проханням прокоментувати таку заяву Костянтина Грищенка Радіо Свобода звернулося до колишнього міністра закордонних справ України Володимира Огризка.

«Це не нова заява. Теперішнє керівництво України про це заявило давно. Тут є кілька аспектів: із одного боку можна робити такі заяви, з іншого боку, треба все-таки триматися українського законодавства. Всім відомо, що у 2003 році в законі про засади безпекової політики було чітко і ясно сказано, що Україна бере курс на вступ до НАТО. Тому такі заяви щонайменше не корелюються з українським законодавством. Це, так би мовити, правовий аспект. А якщо брати політичний, то тут очевидно, що Україна втрачає своє зовнішньополітичне обличчя, стає країною, яка грає за чужими зовнішньополітичними картами, зрозуміло, якими, але не на користь собі, а на користь тому партнеру, який вважає, що так йому буде краще. Чи буде краще Україні? Це вже питання риторичне», – зазначив Володимира Огризко.

При цьому колишній міністр закордонних справ України додав: «Є ще й третій аспект. Я б його назвав цивілізаційним. Питання в тому, що наближення до НАТО і вступ до НАТО – це, власне, вибір європейського шляху розвитку, європейської моделі розвитку. Відмовляючись від цього, ми кажемо всім, у тому числі й нашим зарубіжним партнерам, що ми насправді повертаємося до совкового мислення. Це, на жаль, дуже погано, тому що, коли різко міняються пріоритети в зовнішній політиці, на це дуже реагують наші партнери, в тому числі і в плані економічного співробітництва. Я не думаю, що такі заяви можуть пришвидшити процес надходження в Україну інвестицій».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG