Доступність посилання

ТОП новини

Крим вшанував пам'ять жертв депортації


Масовий жалобний мітинг на центральній площі Сімферополя, 18 травня 2010 року
Масовий жалобний мітинг на центральній площі Сімферополя, 18 травня 2010 року

Сімферополь – 18 травня в Криму відзначали 66 річницю депортації кримськотатарського народу в райони Сибіру, Уралу і Центральної Азії. У травні 1944 року упродовж 3-х днів за наказом радянського диктатора Сталіна бійці Червоної Армії і військ НКВД вивезли з півострова близько 200 тисяч кримських татар, переважно жінок, дітей і літніх людей. Згодом із фронтів у місця вислання були відправлені ще кілька десятків тисяч радянських офіцерів і солдатів кримськотатарської національності. Від 1993 року в Криму 18 травня офіційно відзначають День пам'яті жертв депортації. З цієї нагоди сьогодні у Сімферополі на центральному майдані міста пройшов масовий жалобний мітинг.

Він пройшов без ексцесів і зібрав, за різними даними, від 10 до 20 тисяч осіб. Традиційно мітинг розпочався мусульманською молитвою за упокій душ загиблих у депортації. Звучали слова співчуття і вшанування загиблих.

За багатьма джерелами, кримськотатарський народ у перші роки депортації втратив майже половину своєї чисельності.

Світ має допомогти Україні?

Втім, традиційно звучали і політичні речі. Зокрема, лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв засудив спроби реабілітувати Сталіна і реанімувати сталінізм. За його словами, сталіністи нині є і в українському уряді. Лідер Меджлісу згадав міністрів освіти і внутрішніх справ України, які публічно виправдовували депортацію і зневажливо відгукувалися про кримських татар.

Мустафа Джемілєв також різко негативно висловився щодо подовження базування в Криму російського флоту без узгодження цього питання з корінним народом півострова. Разом з тим він зазначив, що під тиском європейських структур українська влада демонструє готовність вирішувати проблеми кримських татар.

В ухваленій на мітингу резолюції – заклик до залучення до розв'язання кримськотатарського народу міжнародних організацій. «Ми, учасники всекримського жалобного мітингу, закликаємо делегатів Курултаю кримськотатарського народу, Всесвітнього конгресу кримських татар і Меджліс кримськотатарського народу вжити всі необхідні заходи для підготовки і проведення міжнародного форуму з питань відновлення прав кримськотатарського народу на своїй батьківщині, забезпечення його безпеки і гарантій розвитку в Україні», – сказано в резолюції.

Влада демонструвала готовність до діалогу

Чи не вперше на всекримському жалобному мітингу були присутні і виступили всі три перші особи автономії – спікер місцевого парламенту Володимир Константинов, прем'єр-міністр автономії Василь Джарти і представник Президента України в Криму Сергій Куницин. Втім, із них лише прем'єр назвав винних у депортації – Сталіна і «злочинний режим».

Василь Джарти від імені Президента Януковича також пообіцяв увагу влади до проблем кримських татар і водночас заявив, що вважає їх частиною українського народу.

«Всі народи, які живуть в Україні і, зокрема, в Криму, – це українці. І ми зобов'язані турбуватися про жителів України, створювати їм комфортні умови для того, щоб кримчани не виживали, а жили. Щоб кожна людина відчувала турботу держави», – сказав прем'єр-міністр Криму Василь Джарти.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG