Доступність посилання

ТОП новини

Тиск влади на опозицію – «бумеранг» по-українськи


Зіткнення представників опозиційних сил з міліцією під час мітингу перед приміщенням парламенту, Київ, 27 квітня 2010 року
Зіткнення представників опозиційних сил з міліцією під час мітингу перед приміщенням парламенту, Київ, 27 квітня 2010 року

Київ – В Україні розпочався масовий тиск на опозицію, заявляють представники політичних сил, які 6 травня побували на допитах у міліції та прокуратурі. За їхніми словами, такі дії влади є спланованою спробою залякати суспільство і зірвати акції протесту 11 травня. Натомість Президент Віктор Янукович каже, що країні потрібна конструктивна опозиція, а не та, яка пропонує димові шашки.

У четвер одразу кілька представників опозиційних політичних сил побували на допитах у правоохоронних органах. В якості свідків у кримінальних справах, порушених щодо протестів проти ратифікації «харківських угод» 27 квітня перед приміщенням Верховної Ради та всередині будинку парламенту.

Тиск правоохоронців на представників опозиції є найбільш масовим за час української незалежності, заявив Радіо Свобода лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок, після того, як повернувся з допиту в Головному управлінні МВС у Києві.

«Багатьох керівників нашої політичної сили, починаючи з 1 травня, фактично витягали на допити з ліжка, хоча могли й попереджати. Найкумедніше, що представникам ВО «Свобода» закидали, цитую «заклики до правоохоронців виконати безпідставні вимоги пікетувальників». Отже, міліція тепер визначає, які вимоги учасників масових акцій мають підстави, а які – ні? Це грубе повернення радянського минулого. Гадаю, багатьом із нас висунуть обвинувачення напередодні акцій протесту 11 травня, щоб зашкодити її організації та залякати суспільство», – наголошує пан Тягнибок.

«Нас не залякати. Українці – козаки, а не свинопаси»


У четвер на допит у прокуратуру Києва запросили і депутата від НУНС Андрія Парубія – як свідка подій 27 квітня у Верховній Раді. Одночасно київська міліція проводила бесіду з головою міської організації УНП Володимиром Шовкошитним, зокрема, в нього вимагали назвати всіх членів УНП, які протестували проти «харківських угод».

Подібне відбувається і щодо членів БЮТ, повідомив депутат-бютівець Олег Ляшко.

«Чинять тиск на моїх колег, порушують справи проти помічників депутатів, одночасно – державна податкова адміністрація тисне на бізнес, лояльний до БЮТ, – зауважує депутат. – Але чому, коли говорять про димові шашки у Раді, але не порушують кримінальних справ проти бандитів із депутатськими посвідченнями, які били своїх колег? Правоохоронні органи стають знаряддям політичної боротьби. Я не виключаю, що коли регіонали втратять владу, вони відчують на собі свої власні методи.»

Олег Ляшко так само, як Олег Тягнибок, припускає, що масові допити мають на меті зірвати акції протесту 11 травня. «Я такого не виключаю – але в них нічого не вийде. Бо нас не залякати. Українці – козаки, а не свинопаси», – каже він.

Тим часом Президент України Віктор Янукович заявив у четвер під час поїздки на Донеччину, оцінюючи акції протесту проти українсько-російських угод, що нікому не дозволить завадити процесу стабілізації та виходу України з кризи. За його словами, «державі потрібна конструктивна опозиція, яка висуває альтернативні проекти для покращення життя людей, а не та, яка пропонує димові шашки».

Янукович також назвав нинішніх опозиціонерів «псевдодемократами, від яких скоро шукатиме порятунок вся Україна».

Тиснучи на опонентів, влада псує собі перспективу роботи в опозиції – експерт


Така риторика і згадані дії правоохоронців можуть нашкодити самій владі, попереджає директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко.

«Опозицію притягують до відповідальності за спроби протидії владі, – каже він. – Влада повертається до методів 2004 року, і робить кроки на випередження, щоби примусити потенційних учасників акцій протесту боятися. Ми знаємо, чим це тоді закінчилося. Не розумію, чому влада не враховує помилок».

Натомість політолог Кость Бондаренко вважає що нинішні опозиційні лідери самі створили передумови до політичного цькування з боку опонентів. «Це традиційна для українського політикуму ситуація. Дзеркальна до тієї, яку створила помаранчева команда у 2005 році. Згадаймо Колесникова, Кушнарьова… Тоді звільняли навіть директорів шкіл, не лояльних до нової влади», – говорить експерт.

Кость Бондаренко висловлює сподівання, що коли біло-блакитна команда відійде від влади, то політика цькування політичних опонентів теж залишиться у минулому.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG