Доступність посилання

ТОП новини

Михайло Бродський обіцяє підтримати підприємців, а потім збільшити їм податки


Михайло Бродський під час прес-конференції. Київ, 25 березня 2010 року.
Михайло Бродський під час прес-конференції. Київ, 25 березня 2010 року.

Київ – Новопризначений голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський обіцяє швидкі реформи для малого й середнього бізнесу. На першій прес-конференції на новій посаді він повідомив, що очолюваний ним комітет готується запровадити принцип «мовчазної згоди» для реєстрації підприємців, закрити фірми-реєстратори та розпочати податкові канікули для малого бізнесу, а згодом – переглянути єдиний податок. Тим часом експерти та частина депутатів вважають такі наміри мало реальними в нинішніх економічних умовах.

24 березня Прем’єр-міністр Микола Азаров призначив головою Держкомпідприємництва Михайла Бродського. Вже за день новий голова комітету дав прес-конференцію, на якій заявив, що уряд готовий запровадити механізми підтримки для малого й середнього бізнесу. Передовсім припинять роботу фірми-реєстратори, їхні функції візьме на себе держава. Окрім того, вести малий бізнес в Україні буде простіше, завдяки запровадженню принципу «мовчазної згоди» під час реєстрації фірми та оформлення приміщень, пояснює Михайло Бродський.

«За місяць все запрацює, закон готовий, Президент про це говорив. Щоб перевести житлове приміщення першого поверху в нежитлове, підприємцю достатньо повідомити органи влади, і за місяць він є власником нежитлового приміщення», – каже новопризначений урядовець.

Також Михайло Бродський зазначив, що уряд не відмовляється від обіцяних податкових канікул для малого бізнесу. Але, за його словами, стосуватимуться вони лише підприємств, де працюють члени родини і немає найманих працівників.

Єдиний податок визначатимуть і стягуватимуть місцеві ради

Але, після того, як бізнес отримає такі стимули і відновиться після кризи, Михайло Бродський обіцяє збільшити податкове навантаження на нього, зокрема переглянути єдиний податок.

«Всі кажуть, що ми труситимемо малих та середніх підприємців. Але ми почнемо трусити великих. А вже потім звернемося до них: хлопці, ми ж створили для вас усі умови, 200 гривень до бюджету – замало буде! І передамо це все місцевій владі, нехай вона підвищує єдиний податок так, як домовиться з підприємцями», – підсумував пан Бродський

Переадресування єдиного податку до місцевої влади може мати небезпечні насліди, переконаний економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«Якщо єдиний податок визначатимуть і збиратимуть місцеві ради, це буде стимулом для корупції, – каже він. – До того ж, регіони перетягуватимуть ковдру між собою, заохочуючи підприємців реєструватися саме в них, і це призведе до тих проблем, які викликали вільні економічні зони».

Податкові канікули є фікцією – депутат

Заступник голови комітету Верховної Ради з питань підприємництва, депутат від НУНС Ксенія Ляпіна відзначає, що частина згаданих ініціатив уже реалізована попереднім урядом, а частину здійснити буде просто нереально.

«Принцип «мовчазної згоди» вже діє, лишилося ухвалити окремі рішення. Що ж до податкових канікул, то ПДВ і більшість податків не буде скасовано і стосуватимуться вони лише податку на прибуток. Який багато хто вже не платить, бо прибутку немає, – зауважує пані Ляпіна.

Тим часом Михайло Бродський обіцяє оголосити війну бізнесу, який іде в тінь, і щомісяця звітуватися перед ЗМІ про перебіг реформ у підприємництві.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG