Доступність посилання

ТОП новини

В’ятрович: парламент має відділити історію від таємниць


Володимир В’ятрович
Володимир В’ятрович

Київ – Володимир В’ятрович, голова Галузевого архіву Служби безпеки України, до закінчення робочого дня в п’ятницю так і не отримав офіційного повідомлення про своє звільнення. Немає жодних офіційних документів і прес-служба СБУ. І це попри те, що в четвер увечері на офіційному сайті Президента України опублікували указ № 312/2010 про звільнення В’ятровича. Згодом указ із сайту зник. Цю ситуацію прокоментував Радіо Свобода сам Володимир В’ятрович.

– Процедури звільнення й призначення на 19-му році незалежності України могли б уже бути прозорішими. Я ввечері 11 березня випадково дізнався про своє звільнення на одному з російських інформаційних інтернет-агентств. Протягом усього цього дня, попри те, що нібито указ є, мені ніхто нічого не повідомив, та й самого указу немає на жодному офіційному сайті. Це нецивілізована практика.

– Як ви оцінюєте заяву новопризначеного голови СБУ Валерія Хорошковського про те, що «вся потрібна правда уже донесена»?

– Валерій Хорошковський ніколи не був у Галузевому архіві СБУ, він не знає, які обсяги цього архіву та яка його структура. Відповідно пан Хорошковський немає повної інформації про те що було зроблено, а що ні. І взагалі я вважаю, що ніхто не може визначати міру правди. Правда можлива лише у повному обсязі. Тому, незважаючи на кадрові зміни у керівництві Архіву СБУ, це жодним чином не має вплинути на роботу з розсекречення матеріалів. Адже ця діяльність проводилася згідно з чинним законодавством і має продовжуватися далі, щоб усі історичні документи стали відкритими.

– Валерій Хорошковський також наголосив, що «турбота спецслужби, перш за все, у тому, щоб охороняти секрети». Як це можна узгодити з чинним законодавством щодо архівів?

– Думаю, що новому голові СБУ справді варто ініціювати ухвалення нового закону у парламенті, відповідно до якого усі історичні документи будуть відібрані з архіву СБУ і передані в окремий спеціальний архів, як це зроблено у більшості цивілізованих країн. Ми на чолі з Валентином Наливайченком хотіли це зробити, але це нам не вдалося цього зробити через політичну кон’юнктуру і відсутність більшості. Зараз така більшість уже є, новостворена коаліція затвердила Валерія Хорошковського, а відтак є всі підстави сподіватися, що такі зміни до законодавства можуть бути внесені. І в Хорошковського є всі можливості зняти з СБУ цей, як виявилося, непосильний тягар – розсекречення історичної правди – і позбавити СБУ, за його словами, «невластивої йому функції».
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG