Доступність посилання

ТОП новини

Геннадій Москаль не виключає, що Тимошенко отримає вотум довіри у парламенті


Геннадій Москаль
Геннадій Москаль

Київ – Народний депутат від фракції «Нашої України – Народної самооборони» Геннадій Москаль підтримує ініціативу народних депутатів негайно розглянути питання про недовіру до уряду Юлії Тимошенко. На його думку, в разі непідтримання цієї постанови вона могла б упевнено продовжувати свій економічний курс. У разі ж її відставки депутат не виключає, що наступним прем’єром може стати Арсеній Яценюк.


– Пане Москаль, депутат вашої фракції Давид Жванія допускає розпад нинішньої парламентської коаліції і вступ НУ-НС у коаліцію з Партією регіонів і Блоком Литвина. Чи Ви поділяєте цю думку?

– Він може казати за себе, а фракція «Наша Україна – Народна самооборона» має 9 «акціонерів», 9 політичних партій. Кожна буде вирішувати це на своїх зборах чи конференціях. Тому я думаю, що це заяви дуже ранні.

– Чи вистачає голосів у фракції НУ-НС, щоб об’єднатись у нову коаліцію?

– Явно, що немає. Якби така більшість була, про це вже було б домовлено. Принаймні, я не знаю. Може, ведуться якісь переговори, зі мною конкретно ніхто не говорив. Я питав своїх однопартійців, із ними також конкретно на цю тему ніхто не говорив. Коли ми проводили останні збори, нас було 14 осіб із усіх 17 [представників «Народної самооборони»], які представлені у парламенті, тобто більшість «Народної самооборони», і, швидше за все, всі ці 14 осіб перейдуть в опозицію, якщо уряд буде відправлений у відставку і формуватиметься новий уряд.

– Якщо уряд Тимошенко відправлять у відставку, хто має найбільші шанси очолити уряд? Кого могла б підтримати ваша фракція?

– Сергій Тігіпко не представлений у парламенті, у нього немає ні своєї фракції, ні своїх депутатів, тому я майже це виключаю. Він не веде переговори. Найбільш реально, якщо брати гіпотетично, то невелика частина з 72 осіб [членів фракції НУ-НС] могла б об’єднатись навколо Арсенія Яценюка. Але я ще раз кажу, що це невелика частина, і 37 голосів не буде. Тому що частина НУ-НС, маю на увазі групу В’ячеслава Кириленка, чітко орієнтована на Президента Віктора Ющенка, вони бачать тільки його прем’єр-міністром. У нас там 9 гетьманів. Сьогодні сказати, що хтось може мати контрольний пакет… Справа в іншому, що ніхто ще не писав заяву про вихід із тієї коаліції, яка вже створена. Тобто 37 підписів є, і ніхто не відкликав свої підписи, ніхто не писав заяву. Якби хтось писав, ця заява була б у пана Володимира Литвина, і пан Литвин озвучив би її з трибуни Верховної Ради. Тобто все поки що перебуває у підвішеному стані. Думаю, активніші процеси почнуться після інавгурації Президента. Якщо буде в середу поставлене питання про довіру урядові… А це дуже правильно поставлене питання. Хоча за Конституцією прем’єр складає повноваження перед новообраною Верховною Радою, але робити вигляд, що в країні нічого не сталося… Є новий Президент, і має бути вотум довіри. Якщо ми кажемо, що ми хочемо брати європейські моделі, то багато урядів, чи за власною ініціативою, чи за ініціативою інших політичних сил, представлених у парламенті, ставлять питання про вотум довіри. Я не розумію, чому вчора в парламенті піднявся такий переполох.

– То, за Вашими прогнозами, чи НУ-НС підтримує проведення позачергового засідання Верховної Ради, де розглядатиметься питання про відставку Юлії Тимошенко?

– А я не кажу про відставку, я кажу про вотум довіри до Тимошенко. Якщо є довіра, то вона має право працювати, і впродовж сесії ніхто це питання не має ставити. Тому що людина, коли працює, має бути впевнена, що буде працювати, тому що ситуація в країні вкрай тяжка. Якщо щодня будуть лякати, що знімемо завтра-післязавтра-через 5 хвилин… Тим більше, що постанову внесла не БЮТ чи сама Прем’єр-міністр, внесла Партія регіонів. Нема сенсу сьогодні затягувати. Поставлене таке питання, сто підписів є, є 226 голосів, значить, нема вотуму довіри. Нема 226 голосів, значить, довіра до уряду є, і уряд хай працює над подоланням цих негативних економічних процесів, які скопились сьогодні у державі.

– Чи Ви погодитеся працювати в структурі МВС чи на якихось інших посадах за Президента Віктора Януковича?

Я себе бачу на 99,9% (бо кожен на одну соту може зробити похибку) в опозиції при такому розкладі питання. Я нічого не бачу трагічного, ми вже були в опозиції, коли створювалася «Народна самооборона». Порівняно з владою опозиція виглядає значно привабливіше, тому що, по-перше, ні за що не відповідаєш, а по-друге, критикуєш усіх. А в нинішній ситуації, в якій опинилась Україна, перебуваючи в опозиції, сам Бог дав усі можливості, щоб критикувати владу, вказувати на недоліки і тому подібне.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG