Доступність посилання

ТОП новини

«Щеплення: за і проти». Українці масово відмовляються від щеплень – лікарі стурбовані


Українці відмовляються від щеплень, стурбовані лікарі. І хоча, за висновками комісії Міністерства охорони здоров’я України, щеплення не є причиною смерті двох немовлят на Донеччині, більше 40% батьків у цьому регіоні бояться давати згоду на щеплення своєї дитини. Чиновники МОЗ запевняють, що усі вакцини, зареєстровані в Україні є безпечними, і щеплення наразі є найкращим засобом проти інфекційних хвороб. Як ставляться прості українці до вакцинації? Чого більше у вакцинації - користі чи лиха? За яких умов можна провести щеплення з мінімальними ризиками для здоров’я? І як в українському законодавстві вирішується дилема між дотриманням прав людини (коли батьки відмовляється від вакцинації своєї дитини) і ризиком поширення епідемій?

Щеплення є необхідним

Кожна четверта дитина в Україні помирає від дифтерії, інформує Міністерство охорони здоров’я. Проти таких небезпечних інфекційних хвороб, як дифтерія чи туберкульоз, щеплення є необхідним. За словами директора Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення Раїси Мойсеєнко, масова відмова від вакцинації може спричинити спалах цих недуг. «Продовжує спостерігатись дифтерія, а якщо є ця інфекція на території України, то ризик її передачі є надзвичайно високим. Тільки за нашими офіційними даними, 25% дітей в попередньому році померли із тих, які захворіли на дифтерію. Щеплення робити треба. Вакцини, які застосовуються сьогодні на території України, є безпечними і перевіреними. Ці вакцини застосовуються в найрозвиненіших країнах світу».

Чи є вакцини безпечними?

Знаючи із новин про трагічні випадки після щеплень, сім’я 5-річного киянина Богдана ставиться до вакцинації дитини із острахом. Але все ж таки йде на такий крок, бо не хоче залишити хлопчика зі слабким імунітетом. Як каже бабуся малюка Людмила Петрівна, наразі ніяких претензій до лікарів у неї не було. «Дитину заводять до лікаря в кабінет у садочку і він по плану в конкретний день робить щеплення. Ніяких проблем. Батькам говоримо, щоб не намочили у воді, 3 дні не купали й стежили за температурою».

В Україні майже не використовуються зареєстровані методи діагностики, які б дозволили виявити алергічні реакції на компоненти вакцини, зазначає В’ячеслав Костилєв, президент ГО «Ліга захисту громадянських прав». «Єдиний спосіб з’ясувати, чи не є вакцина небезпечною для дитини, це введення її до організму. Зараз в Україні не існує можливості ретельного дослідження складу та якості вакцини навіть під час її реєстрації. Обстеження дітей перед щепленнями не забезпечує виявлення небезпечних станів, не проводиться навіть аналіз крові, не використовуються цілком доступні методи діагностики, які дозволяють підвищити безпеку вакцинації».

Кожна партія вакцини, яку завозять на територію України, проходить лабораторний контроль, стверджує Петро Багрій, президент Асоціації фармацевтичних виробників. «У флакончику 10 доз вакцин, 9 людей живі й здорові, а один – помер. Де логіка? Якщо б вакцина була погана, то мало б щось статися із усіма 10. Інше питання, коли лікарі зробили щеплення людині, якій вакцинація була протипоказана».

Педіатр Зоя Дергачова радить вакцинувати дітлахів в індивідуальному порядку і лише від справді небезпечних інфекцій. Таких у переліку Міністерства охорони здоров’я України налічується 10: проти туберкульозу, гепатиту В, дифтерії, кашлюка, правця, кору, паротиту, краснухи, полімієліту та гемофільної інфекції. «По-перше, потрібно визначити титр антитіл до інфекцій, які хочуть вакцинувати. У дитини, можливо, вже є захисний титр антитіл, він міг його отримати, наприклад, від матері. Зрештою, ніхто не відміняв природний імунітет. Але якщо з вакцинацією пішли на великий титр антитіл, то виникає «гіперімунізація», яка може загрожувати життю».

Користь у сотні раз більша, ніж можливі ускладнення

Альтернативи щепленню наразі не існує, стверджує колишній міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. Це найкращий метод запобігти поширенню інфекційних хвороб. « Будь-яке втручання завжди може мати якісь наслідки. І в інструкції до вакцинації теж є попередження про можливі наслідки. Але якщо ми оцінюємо користь та шкоду від цього, то ми бачимо, що користь у сотні раз більша, ніж можливі ускладнення. В Україні в середньому близько 10-15% відмовників, а в Донецькій області – 40%».

Лише після того, як в Україні не на словах, а на ділі почнуть реформу охорони здоров’я, скандали у цій галузі будуть постійними, так вважає правозахисник Дмитро Гройсман. «Система охорони здоров’я є величезним джерелом фінансових зловживань. Немає громадського контролю й прозорості».

У Японії, за твердженням президента ГО «Ліга захисту громадянських прав» В'ячеслава Костилєва, дітям роблять щеплення тільки після того, як малюкам виповниться 2 роки. І саме в Японії рівень дитячої смертності – один із найнижчих у світі.

За яких умов ви погодилися на щеплення Вашої дитини?
Тетяна, пенсіонерка: Як дисциплінована мама, я водила своїх двох дітей на планові щеплення. Також маю уже 2 внуків, яких ми теж прищеплюємо.
Ірина, вчителька: Я написала відмову від будь-яких вакцинацій. Адже моя дитина ще до року після щеплення замовкла. Лікарі поставили діагноз - аутизм. Дитина почала говорити лише в 5 років.
Юля, психолог: Ми могли б відмовитися від щеплень, але тоді б ми не потрапили ні в дитячий садочок, ні в школу. За законом ми примусово маємо вакцинувати наших дітей.
Лілія, шляхова робітниця: Я проти щеплень взагалі-то, але ми зробили усі. І сьогодні абсолютно спокійно пішли до школи.
Людмила, в декретній відпустці: Я ще вирішую. Як медик, я впевнена, що вони потрібні. Але дуже боюся.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG