Доступність посилання

ТОП новини

День жалоби за жертвами депортації кримських татар


День жалоби за жертвами депортації кримських татар, Симферополь, 18 травня 2009 р.
День жалоби за жертвами депортації кримських татар, Симферополь, 18 травня 2009 р.

Сімферополь – Сьогодні виповнюється 65 років від початку депортації кримськотатарського народу з Криму до районів Сибіру, Уралу та Центральної Азії колишнього Радянського Союзу. За рішенням Держаного комітету оборони СРСР від ранку 18 травня і до вечора 20 травня 1944 року бійці Червоної Армії і військ НКВД виселили близько 188 тисяч кримських татар. 65-ї річниці депортації

Загалом з урахуванням увільнених і пізніше висланих у місця спецпоселення колишніх військовослужбовців кількість депортованих кримських татар перевищила 200 тисяч осіб.

Під час виселення і в перші роки перебування у депортації загинули близько 46% кримських татар – тобто, майже кожен другий.

Кримські татари просять ООН і ЄС сприяти відновленню їхніх прав

Учасники всекримського жалобного мітингу, присвяченого 65-м роковинам депортації кримських татар, звертаються до міжнародних організацій, зокрема ООН, Ради Європи, Європейського Союзу, із закликом зробити все можливе для відновлення прав кримськотатарського народу.

Про це йдеться в резолюції, ухваленій на сьогоднішньому мітингу в Сімферополі.

В ухвалі сказано, що українська держава за роки незалежності «не ухвалила жодного законодавчого акту, спрямованого на відновлення політичних, економічних, соціальних і культурних прав кримськотатарського народу». Це «є причиною збереження фактичного нерівноправ’я і дискримінації кримських татар», йдеться в резолюції.

Мітингувальники назвали депортацію 18 травня 1944 року геноцидом кримських татар, наслідки якого «не можуть бути подолані тільки зусиллями української держави». «Сприяння у відродженні кримськотатарського народу має стати предметом особливої турботи і уваги ООН, Ради Європи, Європейського Союзу та інших міжнародних держав», – наголошено в документі.

Зараз у Криму проживає понад 260 тисяч кримських татар, ще близько 150 тисяч, які живуть за межами автономії, хочуть повернутися на півострів.

Напередодні Президент України Віктор Ющенко видав укази «Про відзначення у 2009 році Дня пам`яті жертв політичних репресій» та «Про заходи у зв`язку з 65-ми роковинами депортації з Криму кримських татар та інших осіб за національною ознакою».

СБУ закликає ФСБ розсекретити архіви про депортацію кримських татар

Служба безпеки України закликає Федеральну службу безпеки Росії розсекретити архівні матеріали про постраждалих внаслідок депортації 1944 року кримських татар. Голова СБУ Валентин Наливайченко сьогодні в Сімферополі повідомив, що наразі ФСБ не готова передавати документи в тому вигляді, в якому просить Україна.

«Ми звернулися до ФСБ два роки тому. На жаль, ФСБ Росії досі не готова передавати (документи) так, як ми ставимо питання: конкретні справи, конкретні картки (спецпереселенців), долі конкретних людей», – сказав він. Водночас, додав Наливайченко, «певна статистика надходить».

Голова СБУ повідомив, що з Казахстаном, куди з Криму виселили частину кримських татар, робота в цьому напрямі здійснюється.

«Казахстан, президент Назарбаєв, відповів нашому Президентові позитивно. Ми отримали вже більш як 10 тисяч карток спецпереселенців. У цифровому варіанті ми отримуємо (документи) і не в себе в архівах закриваємо, а передаємо і сім’ям потерпілих людей і на веб-сторінки», – заявив голова СБУ.

За його словами, і в Росії немає «іншого шляху», «аніж відкрити всі архіви, зробити їх доступними і передати нам (Україні)».

Керівник СБУ додав, що, розслідуючи злочини, пов’язані з репресіями проти кримських татар, українські слідчі органи в кожному конкретному випадку звертатимуться до російської сторони з проханням передати «навіть засекречені матеріали щодо долі тієї чи іншої людини, яка... стане відома».

У Криму буде підрозділ СБУ з розслідування злочинів проти татар

За рішенням Президента Віктора Ющенка, в управлінні Служби безпеки в Криму створюється спеціальний слідчий підрозділ, який займатиметься розслідуванням «усіх злочинів, пов’язаних зі знищенням і репресіями проти кримськотатарського народу в роки депортації і всього, що передувало цьому злочину». Про це сьогодні в Сімферополі повідомив голова СБУ Валентин Наливайченко.

За його словами, буде організована дослідча перевірка і збір свідчень жертв і постраждалих внаслідок депортації. «На основі розсекречених документів слідчими будуть проведені роботи з тим, щоб вийти на притягнення до правової відповідальності всіх тих, хто стояв за цим злочином (депортацією) і його здійснював», – зазначив керівник СБУ.

Таку роботу проведуть стосовно силоміць переселених з Криму вірменського, болгарського, німецького народів і всіх «інших безневинно замучених людей», додав Наливайченко.

Зі свого боку, лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв зазначив, що кримські татари «з великим задоволенням» сприймають створення спецпідрозділу в СБУ Криму. «Для нас це дуже позитивна подія», – сказав голова Меджлісу.

«Ми (кримські татари) не стільки хочемо покарання, скільки хочемо очищення суспільства», – додав перший заступник Джемілєва Рефат Чубаров.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG