Доступність посилання

ТОП новини

Конгресмени США стурбовані політикою Росії


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах законодавці стурбовано реагують на заяви російських лідерів щодо законних буцімто претензій Росії на імперські сфери впливу, на так звані «упривілейовані інтереси» на пострадянському просторі, тобто у сусідніх незалежних державах, колишніх республіках Радянського Союзу. Про це, як також про зовнішню політику нової адміністрації, йшлося в інтерв’ю, що його дали для «Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода» американські конгресмени.

Амирканські законодавці, конгресмен-демократ Шеллі Берклі та республіканець Філ Джингрі, вважають, що мета зовнішньої політики Сполучених Штатів, прагнення Америки сприяти поширенню демократії у світі не зменшилося з появою нового президента. Змінюються лише шляхи досягнення мети. Білий дім сподівається істотного поліпшення американо-російських відносин, і ознаки певного потепління вже є.

Конгресмен Шеллі Берклі в інтерв’ю Радіо Свобода зазначила, що американські законодавці «вельми стурбовані російською демонстрацією сили щодо держав, які були частиною колишнього Радянського Союзу».

«Це нас дуже непокоїть. Ми не визнаємо сфер впливу, мовляв, ми віддамо Росії цю країну, а вона віддасть нам ту країну», – сказала Шеллі Берклі.
Значно важливіше для нас те, щоб вони, тобто Росія, поважали нас, радше, ніж щоб ми їм подобалися, –конгресмен Філ Джингрі.


На її думку, ті часи мусили б назавжди відійти у минувшину і вони таки пішли назавжди. Пані Берклі згадала принагідно, що з делегацією Конгресу нещодавно відвідала Естонію й Литву: «Це не випадок. Ми були дуже стурбовані, коли Росія вдерлася до Грузії, тож ми, як представники Конгресу Сполучених Штатів, хотіли продемонструвати солідарність з народами Балтії. Ми також зустрічалися з білоруськими дисидентами, демонструючи нашу підтримку народові, що прагне скинути з себе репресивне ярмо останньої диктатури у Європі».

Маючи на увазі недавню «газову війну» Москви з Україною, що залишило низку європейських країн без опалення у зимові холоди, американський законодавець Шеллі Берклі висловила настрій Конгресу США, рішуче засудивши «той факт, що Росія використовує енергоносії як зброю. Це несумісне з демократією й вільним народом».

Нагнітання згори антиамериканських настроїв у Росії не сумісне з демократією й вільним народом. Цю тему, неприємну для американців, особливо щодо антиамериканських настроїв у російському суспільстві, заторкнув в інтерв’ю для Радіо Вільна Європа-Радіо Свобода конгресмен Філ Джингрі: «На мою думку, значно важливіше для нас те, щоб вони, тобто Росія, поважали нас, аніж щоб ми їм подобалися. Звичайно, хотілося б, щоб і те, і те було. Можливо, колись прийде такий час, і це є чудовою метою, але я міг би сказати те саме про Китай. Я б міг сказати те саме про Іран та будь-яку з цілої низки країн, які не поділяють наших поглядів».

(Нью-Йорк–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG