Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі: конфлікт на Кавказі розпочався з території України


Російський «Міраж» повертається до Севастополя з воєнних операцій в Грузії. 22 серпня 2008 р.
Російський «Міраж» повертається до Севастополя з воєнних операцій в Грузії. 22 серпня 2008 р.

Рига – Прага – Військові дії на Кавказі розпочалися з території України, хоча український президент і намагався цього не допустити, заявив під час нещодавньої конференції у Ризі президент Грузії Михеїл Саакашвілі. На його думку, початком конфлікту став вихід кораблів Чорноморського флоту Росії з Севастополя до берегів Грузії, який стався за шість днів до перших пострілів на адміністративному кордоні з Південною Осетією.

Під час вікендової ризької конференції під егідою НАТО президент Грузії Михеїл Саакашвілі заявив, що насправді конфлікт між його країною і Росією розпочався чи не на тиждень раніше, ніж це прийнято вважати. І розпочався він з території України: «Ті, хто хоче знати, як почалися військові дії, повинні знати, що Чорноморський флот вийшов з України до берегів Грузії щонайменше за шість днів до початку ширших військових дій. Вони ж не їхали на екскурсію?! Люди просто не хочуть цього знати. Чорноморський флот прийшов у повному озброєнні до грузинських берегів. Президент України намагався їх зупинити своїм указом, але вони його зігнорували».

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода про підтримку з боку України, президент Грузії відповів, що підтримка його країни під час конфлікту з боку українців була активною і щирою: «Багато звичайних людей вивісили грузинські прапори. Сотні тисяч грузинських прапорів були продані в Києві, у Львові, в багатьох інших містах лише упродовж кількох днів. І це показує настрій українського суспільства».
Ніколи не думав, що це може статися


Разом з тим, президент Саакашвілі сказав, що він розуміє, що всередині політичної еліти України були суперечки щодо питання про роль російського Чорноморського флоту. Але підтримка Грузії прозвучала не лише з вуст президента Віктора Ющенка, який разом з іншими президентами Центральної та Східної Європи приїхав до Тбілісі, але і з боку українського уряду і парламенту, вважає Михеїл Саакашвілі.

На думку грузинського президента, агресія Росії остаточно позбавила її симпатії сусідів і передусім українців: «Теперішня Росія, якою керує нинішня її еліта, здається, ніби навмисно втратила всю свою привабливість, яку вона могла б демонструвати через свою культуру. І це сталося не лише в Грузії. Це сталося і в Україні. Я вчився в університеті в Києві, і ніколи не думав, що це може статися. Але такою тепер є реальність, яку створили цілком конкретні люди цілком конкретною політикою».

(Рига – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

XS
SM
MD
LG