Доступність посилання

ТОП новини

Кримські правоохоронці застерігають від провокацій


Представники кримських організацій КПУ, СПУ, Прогресивної соцпартії, «Русского блоку» намагалися зірвали спробу провести засідання ініціативної групи з організації референдуму про статус Криму. Сімферополь, 29 вересня 2008 р.
Представники кримських організацій КПУ, СПУ, Прогресивної соцпартії, «Русского блоку» намагалися зірвали спробу провести засідання ініціативної групи з організації референдуму про статус Криму. Сімферополь, 29 вересня 2008 р.

Сімферополь – Під вечір минулої п’ятниці керівники кримської прокуратури і кримських главків міліції та Служби безпеки виступили із різкою політичною заявою. Зважаючи на час поширення документу, місцева преса її практично не помітила – навіть незважаючи на безпрецедентність такого кроку з боку правоохоронців.

У заяві кримських силовиків мовиться, що ситуація в автономії стабільна, а правоохоронні органи АРК виконують покладені на них функції. З метою збереження громадського миру і злагоди в суспільстві вживаються передбачені законодавством України заходи, спрямовані на попередження, виявлення та розкриття злочинів, інших протиправних дій, котрі погрожують життєво важливим інтересам держави та безпеці громадян.

Разом з тим, відзначається у документі, останнім часом у засобах масової інформації поширюються заяви окремих представників політичних сил та громадських організацій про можливі варіанти дестабілізації ситуації в Криму, проводяться аналогії з недавніми подіями на Кавказі, як можливий сценарій розвитку ситуації на півострові тощо. Все це, на думку кримських силовиків, не сприяє стабільності в суспільстві і збереженню спокою громадян. У зв'язку з цим керівники кримської прокуратури і кримських главків міліції та Служби безпеки України застерегли представників «окремих громадсько-політичних організацій» від провокацій та заяв, котрі можуть призвести до дестабілізації ситуації на Кримському півострові. «Будь-які деструктивні дії отримають належне правове реагування, а до осіб, котрі їх вчинили застосовуватимуться і заходи правового характеру згідно з чинним законодавством», – мовиться у заяві.

Від заяв до справи?

Чи прислухаються до силовиків згадані представники «окремих громадсько-політичних організацій» – стане відомо вже у вівторок, коли праві політичні сили спробують на Покрову відзначити річницю створення Української Повстанської Армії. Як повідомив керівник Кримської організації Конгресу українських націоналістів Василь Овчарук, представники національно-патріотичних сил зберуться на молебень у Кафедральному соборі Святих Рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги УПЦ Київського Патріархату, а потім проведуть святковий мітинг біля погруддя Тарасу Шевченку у сусідньому парку.

Раніше подібні святкування закінчувалися протистоянням і зіткненнями з активістами лівих і проросійських організацій. І цього разу другий секретар Кримського рескому Компартії України Юрій Аксютін заявив журналістам, що комуністи «дадуть рішучу відсіч націоналістам».

Кримські експерти відзначають, що досі у випадку політичних протистоянь місцеві правоохоронці жодного разу не змогли забезпечити реалізацію конституційного права громадян на мирні зібрання. Щоразу екстремістськи налаштовані представники певних політичних сил, користуючись своєю фізичною перевагою, зривали публічні акції своїх політичних опонентів. Міліція при цьому лише фіксувала правопорушення і гасила бійки, що виникали.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG