Доступність посилання

ТОП новини

Асамблея національностей України – політична технологія влади?


Київ – У пятницю, 15 листопада, у 5-зірковому київському готелі «Hyatt» буде представлено Асамблею національностей України. Серед завдань Асамблеї її ініціатори називають сприяння розвитку і зміцненню солідарності між національностями, які проживають в Україні. Але серед національних громад і незалежних експертів є ті, хто вважає створення Асамблеї політичною технологією чинної влади напередодні Президентських виборів 2015 року.

Створення Асамблеї національностей України анонсували інформаційний сайт
«Російськомовна Україна» й азербайджанські інформаційні агенції.

Але в Україні уже більш як десять років працюють подібні об’єднання національних громад. Серед них – Всеукраїнська рада національних товариств України, очолювана Іллєю Левітасом, Асоціація національно-культурних об’єднань України під головуванням народного депутата Олександра Фельдмана, Конгрес національних громад України під проводом Йосипа Зісельса. Нещодавно створено «Інтернаціональний союз», головую правління якого є Лариса Абрамович.

Згідно з статутами, ці та інші об’єднання національних створено для захисту прав та інтересів громад, реалізації та розвитку культурних, духовних потреб етносів України.

Кореспондент Радіо Свобода поцікавилась у президента Асамблеї національностей України Ровшана Тагієва, чим відрізняється створена ним інституція від подібних, котрі діють в Україні упродовж багатьох років.

Ми плануємо вести серйозний діалог між етнічними групами в Україні. Маємо спільно протистояти проявам ксенофобії, маємо вимагати, щоб влада захищала права і свободи громадян різних національностей
Ровшан Тагієв
«Ми плануємо вести серйозний діалог між етнічними групами в Україні. Маємо спільно протистояти проявам ксенофобії, маємо вимагати, щоб влада захищала права і свободи громадян різних національностей. Ми повинні вести діалог з владою, незалежно від того, хто і чия команда є при владі. Від влади ми вимагаємо дотримання прав громад і будемо доносити до неї нашу позицію», – відповдає Тагієв.

За його словами, наразі до Асамблеї входять понад 50 національних товариств, серед яких Конгрес угорців, Єврейський форум України, Центр тюркомовних народів, Об’єднаний конгрес азербайджанців України, Конгрес гагаузів України.

Фінансування організації – серед іншого, нинішньої її презентації у «Хайяті» – Тагієв планує здійснювати з власних коштів і за підтримки інвесторів, які представляють різні національні громади.

«Готель «Хайят» – нашу презентацію там – фінансую особисто я. Я займаюся бізнесом не один рік – підприємництвом і будівельним бізнесом. Тож я можу дозволити собі проводити різні акції у «Хайяті», – розповів Тагієв у розмові з Радіо Свобода.

Все це робиться під президентські вибори 2015-го року – Лосєв

Наразі, серед національних громад і експертів не всі позитивно сприйняли створення Асамблеї. Так, у Конгресі національних громад України появу Асамблеї пов’язують з підготовкою до президентських виборів 2015-го року. У спільній заяві Конгресу і Вааду України наголошено: «Влада впевнено взяла курс на маніпулювання національними меншинами... Створення саме у такий час нової міжнаціональної громадської організації ... свідчить про зацікавленість владних покровителів чи спонсорів, – з одного боку, і готовність виконувати всі «заготовки» владних політтехнологів – з іншого».

З такою думкою згоден і київський політолог Ігор Лосєв:

Все це робиться під президентські вибори 2015-го року. Подібна тактика використовується, вона відома як політичне клонування
Ігор Лосєв
«Все це робиться під президентські вибори 2015-го року. Подібна тактика використовується, вона відома як політичне клонування. Тобто, крім тих організація, які вже є, але які не гарантують лояльності до чинної влади, треба створити сателітні організації, що влада і робить», – зазначає Лосєв.

Голова парламентського комітету з питань прав людини і національних меншин Валерій Пацкан вважає:

«Я думаю, ідеться про перерозподіл якихось коштів, перетугування на себе певних повноважень».

Що являє собою новостворена Асамблея національностей України, стане зрозуміло, коли учасники конференції у Києві визначать пріоритети і напрямки діяльності організації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG