Доступність посилання

ТОП новини

Жінки Прикарпаття ініціювали встановлення в Івано-Франківську пам’ятника першій жінці-офіцерові УСС


Івано-Франківський обласний відділ Союзу українок звернувся до органів влади і оголосить збір коштів на встановлення в обласному центрі Прикарпаття пам’ятника легендарній жінці, українському вченому, громадському та військовому діячеві Олені Степанів-Дашкевич (псевдо Степанівна), повідомила сьогодні Радіо Свобода керівник прикарпатських союзянок Уляна Шведюк.

Хоча прямого стосунку до Прикарпаття Олена Степанівна не мала, каже Уляна Шведюк, хочуть виправити несправедливість, бо «за часи незалежності України більше пошановуємо чоловіків-героїв, менше – жінок, а їхній внесок у визвольні змагання великий».

7 грудня виповнюється 120 років від дня народження першої українки, яка була офіційно зарахована на військову службу у званні офіцера Українських січових стрільців, брала участь у бою на Маківці, перейшла через російський полон і мордовські табори.

До цієї дати прикарпатська письменниця, лауреат конкурсу «Коронація слова» Марія Вайно написала книгу «Пасіонарія» про Олену Степанівну, яка щойно вийшла друком.

Саме під час презентації цієї книги на вечорі пам’яті «Степанівна – жінка-легенда» буде оголошено про збір коштів на пам’ятник.

За словами Уляни Шведюк, уже навіть підібрали місце – біля обласної «Просвіти» і спробують у цьому переконати владу.
XS
SM
MD
LG