Доступність посилання

ТОП новини

Кому вигідні іспити для заробітчан


Москва – Директор Федеральної міграційної служби Росії Костянтин Ромодановський запропонував екзаменувати на знання російської мови кожного іноземного робітника, що в’їжджає на територію країни. Ромодановський вважає за необхідне оформити свою пропозицію законодавчо, але експерти називають ініціативу голови міграційного відомства погано продуманою.

Костянтин Ромодановський вважає, що ключовим фактором, що визначає можливість працювати в Росії, для іноземця має стати знання російської мови. Тому слід зобов'язати заробітчан проходити тестування на знання мови країни перебування. Свою ідею Ромодановський мотивує турботою про іноземних робітників – мовляв, знання мови допоможе їм уникнути обману з боку роботодавця.

Член урядової комісії з міграційної політики Ірина Івахнюк впевнена, що взаємини між трудовими мігрантами та роботодавцями залежать зовсім не від знання мови. «Все-таки це стосується тих, хто приїжджає на постійне місце проживання до Росії, – говорить Івахнюк. – Що ж до трудових мігрантів, то люди приїжджають бригадою. У них є бригадир, який здійснює контакти з російським роботодавцем і цього цілком достатньо. Те, що держава повинна запропонувати можливість вивчення російської мови – сумнівів немає»

Мова на певний час

Трудовим мігрантам, які приїжджають у країну лише тимчасово, немає сенсу складати іспити з мови, вважає президент фонду «Міграція ХХІ століття» В'ячеслав Поставнін. За його словами, лише для деяких сфер діяльності необхідно добре знання мови. «Якщо людина хоче стати громадянином, отримати посвідку на проживання, то йому потрібно складати. Є якісь роботи, пов'язані з тим, що потрібно спілкуватися – наприклад, медсестра, працівник аптеки, або щось інше, пов'язане зі здоров'ям і безпекою, – переконаний Поставнін. – Там напевно треба знати російську мову, а поголовне навчання ні до чого доброго не призведе».

Іспити на благо корупції

На думку голови виконкому Форму переселенських організацій Лідії Графової, іспити на знання мови можуть стати черговою корупційною годівницею: «Мене тут дуже турбує, що береться якась дуже добра ідея. Вона декларативно проголошується, – говорить Графова. – А потім – той самий анекдот: щоб ми не почали робити, виходить автомат Калашникова. Якщо при в'їзді навіть будуть перевіряти знання мови, це звичайно все буде побудоване на хабарах».

З Лідією Графовою згоден і В'ячеслав Поставнін. Він впевнений, що дуже важливо, хто буде проводити екзамени з мови. «Чи не призведе це знову до того, що хто дав гроші, той і отримав цей диплом, – запитує Поставнін. – Це така декларація, яка красиво звучить, начебто. А механізми? Мене завжди хвилює, хто і як це буде робити.»

Поки що не зрозуміло, хто і за якими критеріями буде проводити іспити на знання російської мови. Більшість експертів впевнені, що ініціативу Костянтина Ромодановського, скоріш за все, чекає перспектива, яку змалював колись Віктор Чорномирдін: «Хотіли як краще, а вийшло як завжди».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG