Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікти довкола «Артека» – що за цим стоїть?


Володимир Притула Сімферополь, 17 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Відомий Міжнародний дитячий центр «Артек» у центрі скандалів. Спершу комуністи влаштували мітинги і пікети на в’їзді до табору, потім народний депутат України 5-го скликання Леонід Грач організував прокурорську перевірку. А сьогодні адміністрацію дитячого центру звинуватили у перешкоджанні праву місцевих мешканців приватизувати житло і землю на території «Артека».

Діти на літньому відпочинку в Артеку
(Ukrinform)
Ще у квітні кримські комуністи розпочали кампанію тиску на керівництво «Артека», яке замінило макети радянських орденів на стелі при в’їзді до дитячого центру на емблему ЮНЕСКО. Заблокований в’їзд, поламана стела і звернення до прокуратури – це, втім, не допомогло повернути ордени. Керівництво «Артека» назвало це «політичною провокацією» та «іграми проти дітей».

Спростували керівники центру і твердження народного депутата України 5-го скликання Леоніда Грача про наміри дирекції «Артека» приватизувати табірну школу, яка вважається однією з найсучасніших і найкращих у Криму. Проте звернення нардепа зараз перевіряє кримська прокуратура.

Група місцевих мешканців скаржиться, що не може приватизувати своє житло

А сьогодні група мешканців селища Гурзуф і депутатів селищної ради від Партії регіонів звинуватили Державне управління справами при Президентові України та дирекцію «Артека» у порушенні їхніх конституційних прав.

Тетяна Байрак
(RadioSvoboda.Ua)
Голова Гурзуфського відділення громадської організації «Наші права» Тетяна Байрак заявила: «Уже протягом багатьох років мешканці селища Гурзуф не можуть реалізувати свої конституційні права. Мешкаючи у державному житловому фонді, вони не можуть приватизувати своє житло. Багато років користуючись земельними наділами, не можуть їх оформити у власність для будівництва житла».

За словами Тетяни Байрак, причина у тому, що «Артек» у 1997 році незаконно отримав держакт на понад 200 гектарів землі, на якій опинилися деякі житлові будинки Гурзуфа. Тепер кілька десятків місцевих мешканців разом із депутатами судяться з адміністрацією Міжнародного дитячого центру.

У прес-службі «Артека» Радіо Свобода сказали, що все керівництво табору зараз займається розміщенням чергової зміни юних відпочивальників і за коментарем порадили звернутися на мобільний телефон прес-секретаря «Артека» Олени Мех, втім, це виявилося проблематичним: «Абонент недоступний...».

Андрій Іванець
(RadioSvoboda.Ua)
Спланована політична акція?

Водночас, деякі місцеві оглядачі за проблемами «Артека» побачили політику. Політолог Андрій Іванець каже, що все це виглядає спланованою представниками владної коаліції акцією.

Андрій Іванець: «Питання, які піднімають комуністи про ордени, про школу і регіонали – про приватизацію службового житла можна розглядати як кампанію, що спрямована на дискредитацію «Артека», ДУС і перепідпорядкувати цю структуру Кабінету міністрів України».
XS
SM
MD
LG