Доступність посилання

ТОП новини

Організатори світового конкурсу глупоти пояснюють, чому у ньому опинився Кучма, і не виключають майбутньої участі у ньому Ющенка.


Сергій Куделя

Вашингтон, 11 липня 2005 – Колишній Президент України Леонід Кучма позмагається із президентом США Джорджем Бушем та колишнім кандидатом в американські президенти Джоном Керрі за звання найглупішої людини світу 2004 року. Такий щорічний комедійний конкурс проводиться у США з метою “визнання досягнень у невігластві та монументальній глупоті.” Переможець конкурсу визначається користувачами інтернету з цілого світу, які голосують на сторінці, присвяченій нагородам за глупоту: www.stupidityawards.com Що ж спонукало американців номінувати колишнього українського президента на здобуття такої нагороди?

“Глупота притаманна усім людям, але деяким треба про це нагадувати”, – таким гаслом керуються організатори конкурсу, який відзначає найяскравіші прояви світової глупоти. Нагороди надаються у декількох номінаціях, зокрема за найдурніше телевізійне шоу та кінофільм, найглупішу заяву, найтупіший уряд і навіть за інформаційну програму, яка сприяє поширенню глупоти у світі. Однак, як каже організатор цього конкурсу Роберт Ленс, найбільш почесним є звання “найглупішої людини року”. За його словами, колишній президент України Леонід Кучма був номінований на цю нагороду як невдалий диктатор, проти якого відвернувся його власний народ. Водночас, на думку Ленса, Кучма є прикладом того, як розумна людина із великими досягненнями у минулому, здатна робити дурні вчинки. Ленс каже, що до глупоти часто призводить небажання людей визнавати власні помилки чи чути про власні вади:

“Досліджуючи проблеми людської глупоти, ми виявили, що усі людям притаманна дурість. Наприклад, я буваю дурним. Я вважаю себе великим невігласом. Однак, такі люди, як Кучма, вони стають небезпечно дурними, оскільки не визнають власну глупоту. Вони не визнають свої недоліки чи помилки. І це робить їхню дурість дуже небезпечною”.

Людям, яких Ленс називає “небезпечно дурними”, також притаманно жити у штучному світі, в якому будь-яка критична інформація про них відкидається, а заохочуються лише почесті та похвала. Тому, на думку організаторів конкурсу, авторитарна система, в якій забороняються незалежні засоби масової інформації, неминуче призводить до повного отупіння державного керівництва. Однак приклад глупоти серед державних лідерів Роберт Ленс знаходить і у демократичних державах, зокрема у США. Американський президент Джордж Буш був визнаний найглупішою лидиної у минулорічному конкурсі і номінований знову. Ленс каже, що Буш складає потужну конкуренцію колишньому українському президентові:

“Реальність цього бізнесу така, що ніхто не може насправді конкурувати у глупоті із президентом Бушем. За іронією долі, у цій номінації знову головними суперниками є Буш і Керрі, які були учасниками президентських перегонів минулого року. Але підтримка Кучми почала зростати останнім часом, оскільки про наш конкурс довідалися багато людей в Росії та Україні. Отже, я думаю, що Кучма отримає у нашому конкурсі більше голосів, ніж він би отримав на президентських виборах в Україні”.

Роберт Ленс каже, що відвідував Україну під час Помаранчевої революції і був вражений новим українським лідером. Однак він застерігає, що і президент Ющенко може незабаром опинитися у конкурсі світової глупоти.

“Президент Ющенко, безперечно, дуже розумна людина, але розумні люди стають дурними тоді, коли перетворюються на релігію для самих себе. І це може статися із Помаранчевою революцією, яка для багатьох була майже як релігія. Отже, існує така загроза. І я хочу йому порадити завжди бути відкритим, гнучким і не припиняти вчитися. І головне – не сприймати себе надто серйозно”.

Як зазначає Роберт Ленс, коли ми приймаємо свою глупоту як належне, ми починаємо краще розуміти власну людяність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG