Доступність посилання

ТОП новини

Громадянська кампанія "Пора" в постпомаранчеву пору: погляд на власні розбіжності, нову владу і майбутні парламентські вибори.


Зиновій Фрис Гості:  Михайло Свистович - активіст "Пори" (чорної); Андрій Юсов - активіст "Пори" (жовтої).














Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 29 березня 2005 року.

Зиновій Фрис

"Вечірня Свобода" в прямому ефірі" у вівторок, 29 березня. Перед мікрофоном Зиновій Фрис, мені допомагають Ангеліна Шкуренко та Вадим Журба, усім добрий вечір

Тема: Дві "ПОРИ" постпомаранчевої пори: погляд на власні розбіжності, нову владу і майбутні парламентські вибори.

Гості: Михайло Свистович, активіст "Пори" (чорної); Андрій Юсов, активіст "Пори" (жовтої).

Дякую нашим молодим гостям за участь у передачі.

І перше, що я хочу зробити – привітати вас з першою річницею заснування "Пори". Для багатьох це дуже приємна подія. Але, мабуть, не дуже комусь приємно сьогодні чути, що існує дві "Пори" - жовта і чорна? Дуже коротко: чого ви, хлопці, не поділили? Пане Свистович, Вам першому слово. Михайло Свистович

Не можна так ставити питання, чого ми не поділили, оскільки “Пори” завжди було дві. Точніше спочатку була одна “Пора”, наша “Пора”, вона ще не була ні чорною, ні жовтою, та, яка святкує сьогодні свою річницю...

Зиновій Фрис

Так все ж таки дві...

Михайло Свистович

Тому не можна ставити питання, що ми не поділили, тому що ми ніколи не мали нічого спільного, крім назви... І ще логотипи, які ми затвердили 22 серпня, домовилися про використання спільного логотипу...

Зиновій Фрис

Зрозуміло, тоді в чому сьогодні конфлікт? Що сьогодні вам заважає все-таки об’єднатися, враховуючи, що є, як Ви кажете, один логотип, одна назва... Що на перешкоді цього, пане Юсов?

Андрій Юсов

Доброго вечора, дійсно, не думаю, що доречно ставити питання про об’єднання пір, оскільки в період помаранчевої революції, в період гострої боротьби, політичних арештів та арештів, коли це межувалося з небезпекою для життя, вся Україна, весь світ сприймав єдину громадянську компанію “Пора”, яка стала однією зі складових помаранчевої революції.

Тоді “Пора” була широким громадянським рухом з нефіксованим членством, в якому було багато течій. Одна з течій дійсно була чорна “Пора”, представлена Михайлом Свистовичем, лідером якої він є.

Громадянська компанія “Пора”, компанія по захисту чесних виборів виконала свою місію, і ми пишаємося цим. Тепер кожен з членів вибирає свій шлях, який для нього є найбільш прийнятним.

Є багато течій серед “Пори”, є представники студентського руху 90-х років, є активісти, які були в комітеті за правду. І дуже багато людей обрали для себе, скажімо, шляхи і міжнародного центру, і громадських організацій, і політичної партії “Громадянська партія Пора”.

Наскільки я розумію, то саме не приймає ідею створення громадянської партії колега Михайло Свистович.

Зиновій Фрис

Дякую, будемо вважати, що це такий був ваш короткий вступ. Я попросив сьогодні нашу київську колегу Марину Пирожук підготувати матеріал про “Пору” до першої річниці існування цієї організації.

Марина Пирожук

Громадянська компанія “Пора” з’явилася на початку минулого року. Членами цієї організації є переважно молоді люди, серед яких є чимало учасників студентських рухів 90-х років. Головною метою своєї діяльності там бачили недопущення фальсифікації на президентських виборах 2004.

Однак влітку минулого року позиція членів стосовно підходів та методів діяльності організації поділилися. Таким чином з’явилися дві “Пори”: жовта та чорна.

Вважається, що до чорної “Пори” відійшли анархісти, романтики, ідеалісти, такі собі доброшукачі, які не прагнуть публічності, а воліють міняти світ на краще і швидше у камерний спосіб.

Головним гаслом чорної “Пори” є винищення кучмізму та його проявів на всіх рівнях. Ця частина “Пори” обходиться без чітко визначених лідерів та категорично проти створення партії “Пора”, їхнім кредом залишається громадська діяльність.

Прагматизм, публічність, активна присутність у політиці – це ті риси, які приписують уже представникам жовтої “Пори”. Провідники цієї організації нагадують про себе досить активно. Саме ця частина “Пори” претендує трансформуватися у партію, довкола чого, власне, останнім часом виникло багато галасу.

Як відомо, міністерство юстиції відмовилося їм допомогти набути такого статусу. Міністр юстиції Роман Зварич заявляє, що застосував найбільш ліберальний режим до реєстрації партії “Пора”, одначе партію із “Пори” так і не зробив.

Спочатку міністр знайшов чимало помилок у статутних документах цієї організації, а потім виявив проблеми з підписними листами.

Роман Зварич

Підтвердили рішення підписати всього на всього 338 громадян України з 1053. Натомість вперше в міністерстві юстиції такий факт відбувається - 352 особи заперечили, що вони підписали ці підписні листи.

Марина Пирожук

Як відомо, для реєстрації партії потрібно назбирати 10 000 підписів громадян на її підтримку у двох третинах регіонів. Зазвичай у Мінюсті, за словами Романа Зварича, перевіряють близько двох тисяч підписів. У “Пори” перевірили всього трохи більше, ніж тисячу підписів громадян, серед яких лише 338 осіб підтвердили свій автограф на підписних листах.

Зварич також повідомляє, що домовився із представниками “Пори” провести повторну перевірку, оскільки ті кваліфікують все це, як махінації стосовно до них і обіцяють, що в разі, якщо трохи більше, ніж тисяча підписів будуть правдивими, то він цю партію і так зареєструє.

Тим часом сама “Пора” вирішила врегулювати свої стосунки з Мінюстом через суд. Активісти “Пори” вважають надмірним затримку реєстрації своєї партії, саме тому планують цього тижня податися до печерського суду Києва з відповідною скаргою на пана Зварича.

Вони натякають, що проблеми з реєстрацією партії виникли через небажання “Пори” вступити до складу партії “Народний союз “Наша України”, членом якої є і міністр Юстиції Роман Зварич.

Марина Пирожук, радіо “Свобода”, Київ.

Зиновій Фрис

І ми маємо ще дві точки зору політолога Костя Бондаренка та речника Комітету виборців України Олександра Черненка якраз з приводу реєстрації “Пори”. Політолог Кость Бондаренко розглядає затримку з реєстрацією “Пори” як технологію.

Кость Бондаренко

Справа в тому, що технологи з середовища “Нашої України” і середовища Ющенка вже перерахували можливі ходи і можливі комбінації на наступні вибори, та розуміють, що партія “Пора”, якби вона була зареєстрована, вона могла б займати карту для успішного просування бренду “Народний союз “Наша Україна”, саме тому цю партію намагаються не допустити до участі у виборах.

Тобто знову ж справа з тим, що в надугоду політичним технологіям і в надугоду партії влади деякі наші чиновники просто не реєструють політичну партію, оскільки не бажають, щоб вона стала причиною для якихось серйозних несподіванок на наступних виборах.

Зиновій Фрис

Тим часом Комітет виборців України заявляє, що для відмови багатьом партіям в реєстрації є законні підстави. Говорить речник Комітету виборців України Олександр Черненко.

Олександр Черненко

На разі “Порі” ще не відмовлено в реєстрації, документи залишаються на розгляді, але в Мінюсту є претензії до того, що ніби частина підписів дійсно зібрана ними не правильно, іншими словами, сфальсифіковано.

Дійсно, ми не бачили ці підписи, щоб щось стверджувати, але так само немає підстав не довіряти Мінюсту. Тому що така партія, як “Пора”, вона могла б, в принципі, маючи такі структури, зібрати ці підписи, однак чи то не захотіла, чи то були інші причини, звісно, це треба громадськості надати.

Ми вважаємо, що дуже багато партій неправильно збирали ці підписи або взагалі не збирали, і чомусь є така вибірковість в ставленні, це, звичайно, нас непокоїть.

“Пора” може бути зареєстрована, коли вона всі ці неточності виправить, але це вже не матиме сенсу, бо вона вже не зможе брати участі в наступних парламентських виборах, бо вже лишилося менше року до виборів.

Зиновій Фрис

Отже, пане Юсов, на Вашу думку, в нинішній новій українській владі така організація як “Пора” взагалі сьогодні потрібна?

Андрій Юсов

Я думаю, що така організація, як “Пора”, зокрема громадянська партія “Пора”, потрібна, в першу чергу, новому поколінню нової нації і українській державі в цілому.

На рахунок того, чи потрібна партія “Пора” новій владі як демократичній прозорій владі, я думаю, безумовно необхідна. А що стосується елементів старої влади і старих механізмів, які ще присутні в нашій державі, то думаю, що ні.

Я думаю, що ми безумовно з цим поборемося і це подолаємо, але намагання елементів старої влади спихнути нове покоління і громадянську компанію “Пора”, громадянську партію “Пора” на узбіччя політичних процесів.

Будьте всього лише громадською організацією, контролюйте чиновників в районах, це у вас дуже добре виходило, стійте з пікетами і робіть це далі, а ми будемо великі і розумні мужі займатися великою політикою, вирішувати долю нашої країни і вашого покоління.

Ми кажемо, що так не буде, тому партія “Пора” буде брати участь у 2006 році. Через суд чи шляхом погодження Романа Зварича з його помилками, це життя покаже.

Зиновій Фрис

Тобто якщо Вас навіть не зареєструють, ви будете пробувати все ж таки йти на парламентські вибори, я правильно Вас зрозумів? Якимось іншим шляхом, який ще може бути шлях, на Вашу думку?

Андрій Юсов

Всі законні елементи і кроки, які ми повинні були зробити, ми зробили. І тепер Мінюст або визнає свою помилку, або визнає через суд, і все одно, я впевнений, що справедливість буде, буде законність, яка безумовно підтвердить правильність реєстраційних документів “Громадянської партії Пора”.

Зиновій Фрис

Тепер я хотів би з’ясувати. Я, чесно кажучи, тут мені важко зрозуміти, я думаю, що лише після того, як ви мені скажете, я щось зрозумію. Отже є жовта “Пора”, яка прагне як партія реєстрації, і є чорна “Пора”...

От Ви, пане Свистович, представник чорної “Пори”, як Ви ставитеся до того, що жовта “Пора” хоче зареєструватися як партія? Чи ви цьому сприяєте? Чи ви цьому допомагаєте? Ви тут антагоністи чи ви тут друзі? Будь ласка, проясніть ситуацію.

Михайло Свистович

Звичайно ж, ми тут антагоністи, тому що коли ми засновували громадянську кампанію “Пора”, яку згодом назвали “Чорною” за кольором наших перших листівок (вони були чорно-білі), то у нас був записаний один із принципів, що ніхто від участі громадянської кампанії “Пора” не має права мати жодних дивідендів: ні матеріальних, ні політичних, ні будь-яких інших.

Коли через через місяць виникає така сама організація, фактично наш клон, наш двійник, з такою самою назвою, і ми тоді промовчали, бо нам важливіше було повалити режим, а не боротися за бренд, і підняли це питання тільки після революції, врешті-решт ця група людей засновує партію, визнаючи спочатку всіх активістів “Пори” своїми людьми, не поділяючи їх на “чорних” і на “жовтих”, яких ми не ділили у регіонах, поділ був тільки на рівні Києва і, може, пари трійки регіонів.

Зараз на жертовній праці цих активістів, переважна більшість яких відмовилися увійти в партію, які не підтримали створення партії, у тому числі ті, чиї прізвища відомі не по телебаченню, а відомі з міліцейський протоколів, які були затримані.

Я зараз взагалі не бачу у нових партійних списках людей, які постраждали від колишнього режиму. Натомість я бачу Валерій Боровик, Ярослав Погарський, Сергій Євтушенко – людей, про яких ми нічого не чули під час діяльності кампанії “Пора”.

Тобто, люди на праці цих людей, яких ніхто не уповноважував, ніхто не обрив, раптом творять партію і збираються на цьому бренді розкрученому увійти в парламент. Звичайно, ми антагоністи у цьому.

Андрій Юсов

Стосовно звинувачень і терміну “бренд”, який тут лунає, на жаль, я не розумію, чому термін “бренд” використовується до “Пори”. “Пора” для нас – це не бренд, це середовище, це назва, це історична, політична самоідентифікація.

Стосовно того, хто, коли і як уповноважував, то була громадянська кампанія “Пора”, як широкий рух з нефіксованим членством, ми виконали свою функцію.

Зараз відбувся з’їзд громадянської партії “Пора”. Цей з’їзд вибрав і політраду, і центральну владу. На цьому з’їзді були присутні делегати з усіх регіонів України, студентська молодь, яка брала участь в акціях протесту, студентська молодь, яку арештовували, яка була репресована. Цей з’їзд приїхало з регіонів підтримати понад три тисячі чоловік, понад три тисячі активістів, які стояли на Майдані, які робили наметове містечко і помаранчеву революцію.

Тому ми з повною довірою до всіх тих людей кажемо, що громадянська партія “Пора” буде, зокрема, як продовження ідей і цінностей громадянської кампанії “Пора”.

Зиновій Фрис

Чи можливо не лише теоретичною, а й практично, щоби ви все-таки перестали виступати під двома однаковими брендами і об’єдналися, і дійсно працювали для того покоління, як Ви сказали, пане Юсов, що ви не для влади, що ви для нового покоління? Чи можливо зараз таке об’єднання?

Андрій Юсов

Я думаю, що стосується принципів і ідей, то ми від них не відходили і відходити не збираємося. Більше того дуже багато акцій і в регіонах сьогодні проходять спільно, і ми будемо це робити і надалі.

Щодо об’єднання на рівні лідерів, які все-таки і в течії, яка називає себе “Чорна “Пора”, є присутні, зокрема це і Михайло Свистович, який є головою Всеукраїнської громадської організації, Володимир Вітрович, Ірина Ясиневич, ми хотіли б їх закликати до діалогу, ми готові говорити і готові закликати не ділити спільні здобутки помаранчевої революції, не ділити те покоління, яке тільки починає ставати на ноги, як самостійний суб’єкт державотворення в Україні.

Я дуже хотів би, щоб такі кроки відбулися.

І громадянська партія “Пора”, і міжнародний центр, і громадські організації “Пора-90”, яка створена у Львові, і “Чорна “Пора” - це різні частини, але одного великого цілого.

Громадянську кампанію “Пора” і помаранчеву революцію, я думаю, що ділити немає чого, і ми будемо робити все можливе для того, щоб уникнути цього.

Зиновій Фрис

Пане Свистович, готова ваша “Пора” до такого компромісу, про який щойно говорив Ваш колега?

Михайло Свистович

Я не бачу тут компромісу. Я бачу, коли люди забирають спочатку собі, а потім кажуть, що не будемо ділити, давайте залишимо все, як є.

Це мені нагадує те, як існують російська і українська мова в Україні: спочатку була русифікація, а потім кажуть: “Давайте забезпечимо права всіх меншин”. Коли російська мова панує в багатьох регіонах України.

Зиновій Фрис

У такому випадку чи не здається вам, хлопці, що все це може зайти в абсолютно глухий кут, і замість того, щоб творити добро для України, все це перетвориться в якусь банальну боротьбу? Чи немає такої загрози?

Андрій Юсов

Безумовно, що така загроза є. Усвідомлюючи її, і громадська організація громадянська кампанія “Пора”, громадянська партія “Пора”, міжнародний інститут, який вже зараз починає створюватися, роблять конкретну справу і робили її завжди.

Ні зараз, ні у майбутньому ми не будемо звертати увагу на обвинувачення, які часто-густо не мають під собою жодних підстав. І робити справи, і хочемо, щоб по конкретних справах для України нам давали оцінку. Ні більше, ні менше.

Дуже прикро, що в даній ситуації Михайло Свистович припускається тих самих помилок, яких припустився і на початку 90-х років, коли нове покоління, яке по суті доклалося до творення нової української держави, було усунуте від політичних процесів на узбіччя, і ми знову отримали повернення старої влади, ми отримали багато років кучмізму.

Ми не хочемо, щоб зараз повторилася ситуація, тому що нове покоління, яке активізувалося в період помаранчевої революції, має всі права моральні і підстави, обов’язки не тільки критикувати владу, але й взяти відповідальність за ситуацію в Україні у свої руки і наповнити собою, і оновити владу в районних, міських, селищних, обласних і навіть у ВР.

Я думаю, що на тлі спільних ідей і цінностей ми будемо працювати. Хай нас судять по конкретних справах.

Михайло Свистович

Я бачу, що серед партійного списку партії “Пора” людей, які пробували і вже не раз, і це зовсім не молоде покоління, це покоління мого віку, а я студент 90-х років, до речі, студентів 90-х в “Порі” фактично немає, це неправда, що там є багато течій, течій було всього дві, там їх одиниці...

Андрій Юсов

Це один з поглядів, і це Ваш погляд. Не можна казати, що це правда чи неправда.

Михайло Свистович

Ну який же це погляд? Їх можна перелічити просто на пальцях однієї руки. Це по-перше.

По-друге, це так зване молоде покоління вже кілька разів... Там зібралися політичні невдахи, які висувалися свого часу і у ВР, і у місцеві ради, і не пройшли, а тепер вони хочуть пройти під цим трендом.

А молоде покоління, яке було у громадянській кампанії “Пора”, піде і у місцеві органи влади, і, можливо, у ВР, воно піде за списками або місцевих блоків, або, можливо, за партійним списком якоїсь опозиційної сили.

Зиновій Фрис

Але ж у цьому нічого поганого немає. Це нормально, коли люди кудись йдуть, хочуть у владу. Чи не так?

Михайло Свистович

Так, нормально.

Зиновій Фрис

А вас називають романтиками. Так, може, ви собі цього заслужили, от бути такими вічними романтиками, а хлопці прийшли і давай відразу прагматично дивитися на речі?

Михайло Свистович

Я не проти, щоби люди йшли в парламент, ніхто не може заперечити їхнього права. Але я проти того, коли люди йдуть у парламент фактично з вкраденою назвою і фактично на здобутках тих людей, яких вони не робили, на тих здобутках, які робили інші люди, які виступили проти партії.

Зиновій Фрис

Я бачу, що ми сьогодні не з’ясуємо ваших стосунків – вони складні. Я думаю, що ви знайдете у собі можливість якось ці конфлікти вирішити.

Давайте забудемо про ваші конфлікти, розбіжності. Давайте поговоримо про актуальні проблеми постпомаранчевого сьогодення.

Яке воно, пане Свистович, чи таке, на яке ви сподівалися, коли виходили на Майдан Незалежності, коли все це організовували?

Михайло Свистович

Я хочу сказати, що ми особливо ні на що не сподівалися, коли виходили на Майдан Незалежності, у нас не було ілюзій, у нас не було великих очікувань, тому ми не розчаровані.

Ми чудово знали, що не все буде добре, що влада зміниться, до влади прийдуть люди кращі, ніж ті що були, але прийдуть люди також зі своїми недоліками, буде дуже-дуже багато негараздів, з якими нам ще доведеться боротися, що ми і продовжуємо робити нашими конкретними справами.

Зиновій Фрис

Які ці недоліки і які ці негаразди?

Михайло Свистович

Наприклад, це непрозорість влади. Це невиконання Президентом Ющенком закону “Про звернення громадян”. Ми розпочали понад місяць тому акцію “Для друку” щодо указів Президента України, які виходять з грифом “Опублікуванню не підлягає”. Цей гриф є незаконним. На жаль, Президент Ющенко навіть не відповів Євгену Захарову, голові Харківської правозахисної групи, хоча закон “Про звернення громадян” зобов’язує за місяць надати таку відповідь.

Так само з 15-го лютого чекає ірпінська територіальна громада відповіді від Ющенка, коли він вийшов, потиснув всім руки і сказав, що розгляне ці питання, які були підняті по “деребану” землі навколо Києва у курортній зоні, але і досі ніяких наслідків немає. Це є непрозорість.

Кадрова політика так само. Ми дізнаємося про якісь призначення, про якісь звільнення постфактум. Більше того, голова СБУ дізнається з преси, що звільнили його першого заступника. На мій погляд, це є ненормально.

Зиновій Фрис

Пане Юсов, Ви представник “Жовтої “Пори”, Ваші погляди десь збігаються з паном Свистовичем?

Андрій Юсов

Я як член політради громадянської партії “Пора” не можу погодитися з такими формулюваннями, тому що надзвичайно легко після тих колосальних змін, які відбулися у нашому суспільстві, всю політичну і іншу відповідальність покласти на плечі однієї людини, Президента України В.Ющенка.

Ми разом зробили цю людину Президентом, він став Президентом завдяки гаслам і ідеалам Майдану і помаранчевої революції, тому, безумовно, ми зараз підтримуємо Ющенка у всіх прагненнях і у прагненнях реалізації цих ідеалів, але розуміємо, що за один день система не змінюється, є занадто багато проблем дійсно, зокрема і збереження непрозорості влади і повільне оновлення влади. Це є найголовнішою проблемою сьогодні. І, безпосередньо, громадянська партія “Пора” залишає за собою право давати незалежну оцінку, а іноді критику діям нової влади розуміючи, що ця критика має носити позитивний характер для того, щоб не руйнувати здобутки помаранчевої революції і не давати тим самим додаткові карти в руки людям, які фальсифікували вибори -це Соціал-демократичні партії в Україні і партія регіонам іншим політичним силам.

А будувати міцнішу демократичну систему, я вірю, що нове покоління тих людей, які робили помаранчеву революцію стануть її сильною складовою частиною. А Президенту Ющенку ми у всьому допоможемо.

Зиновій Фрис

Пане Свистович, ось сьогодні і вчора про це зараз останнім часом багато говорять, що мовляв наступні парламентські вибори будуть брудними, будуть не прозорими, і так далі, і так далі. Чому ці розмови вже зараз, наскільки це може відповідатиме правді, на Вашу думку?

Михайло Свистович

Я думаю, що наступні парламентські вибори не будуть, аж такими брудними вони будуть значно чеснішими, значно чистішими, ніж ті вибори, що були раніше до того. Так, що я не можу погодитися з таким.

Андрій Юсов

На жаль, певні проблеми зберігаються щодо чесності і прозорості виборі, і це стосується переважною мірою власне виборах на місцях. В регіонах, особливо, за південь і схід України, де дуже часто стара влада залишилася в силі губернатори стали головами обласних рад, мери, які незаконним шляхом, як в Одесі були обрані на свої посади, і залишаються зараз.

Безумовно, це буде основний плацдарм для дії так званої нової опозиції в особі Віктора Януковича, і порушення будуть. І тому тут “Пора” готова допомагати, і сприяти контролю над виборчим процесом, і власне демократизувати суспільство, і далі.

Я думаю, що на жаль проблема збережена просто треба говорити не приховувати цього і дійсно роботи в Україні ще дуже й дуже багато, і зупинятися на досягнутому не можна в ніякому разі.

Зиновій Фрис

Пане Свистович, на Вашу думку, чи належним чином нова влада розглядає так звані резонансні справи, я маю на увазі, вбивство журналістів Ґонґадзе, Олександрова замах на життя, народного депутата Олександра Єльяшкевича.

Я знаю, пане Свистович, що Ви колись мали дуже чітку позицію з цього питання чи ця позиція збереглася, чи Ви до цього питання так само прискіпливо ставитися зараз, як і колись?

Михайло Свистович

Так, звичайно, моя позиція не змінилася, моя позиція така, що має бути повністю розслідувана у всій цій справі і покарані всі особи, які причетні до цих злочинів, незалежно від їхніх посад в нинішній владі, і в минулій.

Інша справа, що поки що ми уважно спостерігаємо за тим, як іде розслідування, і поки що ми нічого не можемо сказати, занадто мало інформації. Єдине, що все таки ми не довіряємо Святославу Піскуну, Генеральному прокурору ще кумівського режиму, особливо, після випадку з Кравченком, коли було заявлено про те, що його допитають, а потім після цього колишнього МВС знайшли мертвим. Нам все ж таки хотілось, щоб це розслідував зовсім інший Генеральний прокурор.

Зиновій Фрис

Пане Юсов, як Ви дивитися на ці проблеми з резонансних справ?

Андрій Юсов

Однозначно, не викликає заперечень, що всі злочини і особливо такі злочини повинні бути розслідувані, і винні повинні отримати покарання. Що стосується того ходу розслідування, яке триває зараз важко поки що дійсно однозначно про щось говорити нібито публічно якийсь зсув є, але на практиці ми поки що не отримали результатів. Сподіваємося побачити дійсно і чесний суд, і покараних злочинців.

А що стосується Піскуна, то дійсно є запитання і не все так добре в цьому напрямку, хоча зсуви є, але будемо бачити... Хочеться вірити, що всього лише зараз занадто мало часу для того, щоб нова лада в цьому напрямку показала свою активність, а якщо ні, то ми готові активізувати цей процес, і, зокрема, способами громадського контролю, і акціями прямої дії.

Зиновій Фрис

На Вашу думку, чи є створені в Україні умови для того, аби в Україну повернулися, скажімо, Мельниченко, Єльяшкевич і при цьому не боялися за своє життя?

Михайло Свистович

Випадок з Кравченком показує, що немає таких умов, то їхнє життя не є гарантованим. Так само був вже напад на свідка слава Богу він залишився живим. Навряд чи є такі умови.

Зиновій Фрис

Але ж Ющенко заявляє, що він такі гарантії йому готовий надати гарантії безпеки. Чи цього достатньо?

Михайло Свистович

Ющенко заявляв, що він буде виконувати закони, він не виконує закон про звернення громадян дуже простий закон, де все залежить від нього.

Андрій Юсов

Тут, я думаю, що поява такої одіозної відомої фігури... в Україні буде для Мельниченка напевне цілком безпечною. Оскільки, це буде дуже резонансна подія, прикута увага всього суспільства, всіх правоохоронних органів і безумовно тут все залежить від його особистої волі і бажання. Тим більше, що зараз повинна відбутися зустріч Ющенка і Мельниченка закордоном.

Тому, хочеться вірити, що такі передумови створені принаймні важко оцінити стану оперативно готовності, які є в правоохоронних органах, але те, що ми можемо судити з ЗМІ, скажімо так, підштовхує на думку, що такий стан готовності є. І напевне поява Мельниченка в Україні була би правильною, і справедливою в зв’язку з багатьма подіями починаючи з вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе, і появи плівок майора Мельниченка й акції “Україна без Кучми”. Тому, я думаю, що Україна чекає цього приїзду і він має відбутися.

Зиновій Фрис

Скажіть, будь ласка, ось зараз багато розмов і в нас була передача про це минулого тижня, про те чи є конфлікт в команді Віктора Ющенка. Сам Віктор Ющенко сьогодні дав зрозуміти, що такий конфлікт існує, він сказав, що закликає і Тимошенко, і Порошенка подати один одному руку. Чи подадуть вони цю руку, на Вашу думку, пане Свистович?

Михайло Свистович

На мою думку, не подадуть вони ніяких рук один одному.

Зиновій Фрис

Чому?

Михайло Свистович

Тому, що кожен з цих людей творить...

Зиновій Фрис

А що зроблять?

Михайло Свистович

Нічого. Далі будуть займатися перетягуванням ковдри і кожна цих людей намагається створити нову влади.

Зиновій Фрис

А чого, на Вашу думку, вони не можуть поділити там?

Михайло Свистович

Вони не можуть поділити владу більше нічого нема, що вони можуть поділити. Тут я на стороні більше Юлії Тимошенко навіть не тому, що мені Юлія Тимошенко більше, ніж Петро Порошенко подобається, а саме тому, що КМ України це дійсно є орган виконавчої влади, тоді як РНБО України, це не є, аж такий важливий орган, який має бути одним з центів державної влади, як зараз намагається зробити його Петро Порошенко перетягнувши собі, наприклад, (ходять такі чутки) служби зовнішньої розвітки.

Зиновій Фрис

Але ж це не він зробив, це є відповідний Указ Президента?

Михайло Свистович

Я розумію, я думаю, що проект Президента був написаний самим Петром Порошенком, інакше бути не могло. У Ющенка немає часу вигадувати додаткові повноваження РНБО.

Зиновій Фрис

Зрозуміла Ваша позиція, пране Свистович. Пане Юсов, яка Ваша думка, з цього ж приводу?

Андрій Юсов

Дійсно є проблеми, вони носять глибинний характер, зокрема, того, що формування нової влади відбулося навколо дійсно екстремальних подій і об’єднання даної команди відбулося не навколо, скажімо так, політичних концепцій цілісних, а навколо ситуативних хоча в край важливих для країни подій і принципів. Це чесні вибори і обрання Віктора Ющенка Президентом.

Тепер Президент виходить із тієї конфігурації, яка склалася і це дуже важка конфігурація, але, я думаю, що у всіх представників державної влади повинно вистачити мудрості зробити крок вперед або назад, але в будь-якому разі дійти до компромісу.

Хоча вибори 2006-го року, безумовно, розставлять багато крапок над “і” і в плані формування нової влади також або до формування її. Оскільки, ці вибори будуть носити більш ідейний характер і все таки вже будуть представлятися різні виборчі політичні концепції.

Тобто, Союз, який був створений навколо екстремальних подій напевно має проблеми, але там сидять мудрі люди і хочеться вірити, що буде єдність, а “Пора” готова у всьому, як громадський контроль, як контролюють з боку нового покоління й активно допомагати.

Зиновій Фрис

Якщо ви пам’ятаєте, пан Рибачук після приходу нової влади заявив: “Що ми готувалися до взяття цієї влади два роки і через те буде все добре, гладко”. На Вашу думку, все таки чого найбільше бракує цій владі, крім того, звичайно, про що Ви говорили пане Свистович, прозорість і так далі. Все таки, якщо говорити про якісь справді речі глобальні і глибинні чого в цьому сенсі бракує новій владі, пане Свистович?

Михайло Свистович

Я не знаю, можливо пан Рибачук і готувався два роки до переобрання нової влади наскільки мені відомо, я все таки непогано знаю кулуари нашої опозиції ніхто ні до якої влади не готувався. І тому новій владі чому бракує?

Бракує досвіду, бракує жертовної праці на благо України, коли все таки люди починають (слово не розбірливе) за якісь там посади, за партійні квоти, бракує взагалі такого системного підходу.

Зиновій Фрис

Але ж хабарів не беруть і обіцяли не брати хабарів, а це вже прогрес пане Свистович?

Михайло Свистович

Так це великий прогрес і це велике досягнення, я як закордоном буваю наводжу це, як приклад, коли мене питають чи покращилося у вас життя. Я кажу так покращилося, тому що в нас перестали брати хабарів. Це не вирішує питання, тому що завтра міліція, яка без хабарів, то вона не зможе прожити на свою зарплату і вона просто розпадеться, і на її місце прийдуть бандити, бо кращі люди підуть з відти. Тому потрібні системні зміни.

Зиновій Фрис

Дякую і мені дуже прикро, але ми мусимо закінчувати нашу передачу.

Нагадаю, що сьогодні гостями були Михайло Свистович, активіст “Пори” (чорної) і Андрій Юсов, активіст “Пори” (жовтої).

Передачу вів Зиновій Фрис.

Хай вам щастить!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG