Доступність посилання

ТОП новини

Вакцина від COVID-19: які категорії людей першими пройдуть вакцинацію проти коронавірусу


Волонтери випробовують на собі безпечність та ефективність вакцини проти COVID-19
Волонтери випробовують на собі безпечність та ефективність вакцини проти COVID-19

До кінця вересня органи охорони здоров'я США сподіваються розробити рекомендації щодо розподілу перших доз вакцини проти коронавірусу. Пропозиції готують також фахівці із етики. Поки ж обговорюються різні підходи: хтось пропонує розпочинати із груп ризику, а хто вважає, що є сенс застосувати географічний підхід. Деталі повідомляє Голос Америки із посиланням на Associated Press.

Традиційно першими підлягають вакцинуванню медичні працівники і представники найуразливіших для інфекції груп населення.

Однак, як заявив директор Національного інституту здоров'я США доктор Френсіс Коллінз, виступаючи на засіданні однієї із урядових дорадчих груп:«Відповідь сподобається не всім, бо буде багато людей, які вважають, що вони повинні бути першими у списках».

Коллінз запропонував врахувати і інші фактори, наприклад, взяти до уваги географію і віддати перевагу людям тих регіонів, де епідемія завдала найсильніший удар.

Також говорили про добровольців, яким на фінальній стадії клінічних випробувань вводилося не вакцина, а плацебо. Ця контрольна група була необхідна, щоб переконатися, що справжні щеплення дійсно працюють.

«Ми в боргу перед ними, вони мають бути пріоритетними», – сказав Коллінз.

Випробування показали ефективність деяких вакцин

Масштабні випробування, проведені цього літа, показали, що кілька експериментальних вакцин від COVID-19 безпечні та ефективні.

Компанії Moderna і Pfizer кілька днів тому приступили до випробувань, в яких візьмуть участь понад 30 тисяч волонтерів в кожному.

У найближчі місяці аналогічні широкомасштабні випробування проведуть розробники AstraZeneca, Johnson & Johnson і Novavax. Деякі вакцини, зроблені в Китаї, знаходяться на завершальному етапі випробувань меншого масштабу в інших країнах.

Однак навіть якщо вакцина буде визнана безпечною і ефективною, перших партій не вистачить на всіх відразу. До того ж більшість потенційних вакцин вимагають подвійного введення дози.

ВООЗ закликає до справедливості

ВООЗ також намагається вирішити те ж питання – забезпечити справедливий розподіл вакцин серед бідних країн.

Це ще більш складне рішення, враховуючи, що багаті країни готові скупити весь обсяг перших партій.

Дорадчому комітету при федеральних Центрах по контролю і профілактиці захворювань (CDC) у США доручили виробити рекомендації щодо черговості вакцинації.

Американський уряд як правило завжди діє відповідно рекомендаціям комітету. Але рішення щодо вакцини від COVID-19 настільки складне, що на цей раз свою думку також попросили висловити фахівців з етики та експертів із вакцин з Національної академії медицини США.

З огляду на величезний обсяг дезінформації про вакцину і побоювання, що в ситуацію може втрутитися політика, директор CDC Роберт Редфілд заявив, що громадськість повинна переконатися, що вакцина розподіляється «справедливо, чесно і прозоро».

Як розподілити?

CDC внесли на розгляд таку пропозицію:

  • перші 12 мільйонів доз розподіляються серед працівників охорони здоров'я, національної безпеки та інших важливих служб, що виконують функції першочергової важливості.
  • після цього вакцину отримають 110 мільйонів осіб, які перебувають у групі ризику: люди старші за 65 років, які проживають в будинках для людей похилого віку, люди будь-якого віку в поганому стані здоров'я, а також працівники, які виконують важливі функції.
  • а потім вже решта населення.

Консультанти CDC хочуть знати, яких саме працівників треба напевне віднести до категорії критично важливих.

«Я не вважаю себе критично важливим працівником галузі охорони здоров'я», – визнав доктор Пітер Сіладьї, педіатр Університету Каліфорнії в Лос-Анджелесі.

Дійсно, ризики для медиків сьогодні не такі, як в перші дні пандемії, кажуть фахівці.

Медики, які працюють у відділеннях із лікування COVID-19, часто є найбільш захищеними, але інші, можливо, піддаються більш високому ризику, зауважили експерти Комітету CDC.

Виникає багато запитань:

  • хто ж є найбільш уразливими?
  • чи стосується поняття роботи «критичної важливості», наприклад, працівників птахофабрик або шкільних вчителів?
  • чи буде вакцина добре працювати серед уразливих груп населення так, як серед молоді і більш здорових людей? Це питання дійсно викликає занепокоєння, враховуючи, що імунна система літніх людей не дуже добре реагує на вакцину проти грипу.
  • чи треба щеплювати цілу родину, замість того, щоб виділяти лише її окремого члена, який підпадає під категорію найбільш уразливих.

Адміністрація президента Трампа заявляє, що у США працюють над тим, щоб вакцина була швидко розроблена да доставлена у центри щеплення.

Експерти розглядають ідею встановлення тимчасових клінік та центрів вакцинації, де щеплення можна бути отримати не виходячи з машини, кажуть в CDC.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG