Доступність посилання

ТОП новини

Чи змінює Москва загарбницьку риторику після невдалого бліцкригу


Акція проти війни проти України, розв'язаної Кремлем. 25 лютого 2022 року
Акція проти війни проти України, розв'язаної Кремлем. 25 лютого 2022 року

Війну з Україною Кремль анонсував низкою погроз (навіть ядерних): і до української влади, і до військових, і до партнерів Києва. На другу добу риторика Путіна змінилася: тепер він пропонує військовим домовлятися. Що ж вплинуло на його настрій?

Президент Росії Володимир Путін, який розпочав 24 лютого широкомасштабну війну в Європі, напавши на Україну
Президент Росії Володимир Путін, який розпочав 24 лютого широкомасштабну війну в Європі, напавши на Україну

Погрози перед вторгненням

Погроза перша - ядерна

«Росія – одна з найпотужніших ядерних держав світу та володіє перевагами у низці новітніх видів озброєнь. У зв’язку з цим ні у кого не має бути сумнівів у тому, що прямий напад на нашу країну призведе до розгрому та жахливих наслідків для будь-якого потенційного агресора», – так пригрозив ядерним ударом президент Росії Володимир Путін, розпочинаючи другу – військову – частину своєї промови 24 лютого, що ознаменувала вторгнення в Україну.

А загрозу самому існуванню Путін вбачає у «військовому освоєнні України» з боку НАТО та США. За його словами, країни НАТО підтримують в Україні «крайніх націоналістів» і «неонацистів». Сама Україна для кремлівського лідера – «наша історична територія», «ворожа анти-Росія».

«Ми не дозволимо їм це зробити», – додає Путін про наміри України відновити ядерну зброю.

Погроза друга – судова

«Ми будемо прагнути до денацифікації та демілітаризації України. А також засудження тих, хто здійснив чисельні криваві злочини проти мирних жителів, у тому числі, й громадян Російської Федерації», – пояснив Путін російських військ в Україну.

Погроза третя – смерть на полі бою

«Закликаю вас негайно скласти зброю та йти додому. Усі військовослужбовці української армії, які виконають цю вимогу, зможуть безперешкодно покинути територію бойових дій і повернутися до своїх родин», – пообіцяв президент країни–агресора українським військовим.

Погроза четверта – союзникам України

«Хто би не намагався завадити нам, а тим більше, створити загрози для нашої країни, для нашого народу, мають знати, що відповідь Росії буде негайною та приведе вас до таких наслідків, з якими ви у своїй історії ще ніколи не стикалися», – сказав Путін.

Україна – Путіну: «Welcome to Hell»

24 лютого Україна прокинулася від вибухів: Кремль завдавав ракетних ударів по воєнній інфраструктурі у всіх регіонах країни.

Потім полетіли літаки, пішли з Криму, Росії та Білорусі колони бронетехніки. Ракети били по житлових будинках. В зоні ООС ситуація украй загострилася.

І що українські військові, які мали скласти зброю? Чи деморалізували їх російські ракети, літаки, гелікоптери та десантники та одночасний наступ з усього російського та білоруського кордонів?

Чи вдалася Кремлю блискавична військова операція?

На 16.00 25 лютого війська Росії втратили (https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/posts/258997149746704 ):

  • До 80 танків;
  • 516 броньованих машин різних типів;
  • 7 гелікоптерів;
  • 10 літаків;
  • До 20 крилатих ракет;
  • Більше 100 різних авто;
  • Майже 3000 солдатів.

«Welcome to Hell» – так підсумували це зведення українські військові.

Путін хоче домовлятися

Чи реалізував Володимир Путін свої плани в Україні?

Вочевидь – ні. Блискавично Київ не взяли.

У зоні ООС нікуди не просунулися, обрану народом України владу не скинули. А українці не кинули зброю та не пішли додому.

Українці знищують росіян та їхню зброю.

А що Путін?

25 лютого він зазначив, що росіяни воюють не з військовими, а з якимись «націоналістичними формуваннями» (невідомо, чи то ЗСУ, чи то теробороною).

І ці формування навіть підбурюють військових до збройного спротиву (мабуть, за сценарієм Путіна, не пускають їх додому). І навіть беруть участь у якихось загороджувальних загонах. А ще, словами Путіна, «бандерівці» та «нацисти» розташовують озброєння у житлових кварталах великих українських міст, зокрема Києва та Харкова (саме тих міст, які другий день штурмують росіяни): мовляв, щоб росіяни обстріляли ці житлові квартали. Ба більше – роблять це за порадою американських радників.

Путін тут традиційно звинувачує тих, на кого здійснив напад, у тому, що фактично є сталою практикою його сил.

І ось Путін вдруге звертається до українських військових: закликає завадити використанню людей як «живого щита».

І як тут не згадати слова того ж російського президента, який збирався поставити своїх військових за спинами жінок і дітей.

Читайте також:

«Беріть владу до своїх рук. Схоже, нам із вами легше буде домовитися, ніж з оцією зграєю наркоманів і неонацистів, що засіла в Києві та взяла у заручники увесь український народ», – каже тепер ініціатор військового вторгнення в Україну.

Що ж, на другий день війни Путін вже не погрожує військовим, які не склали зброю. Він вже збирається з ними домовлятися, щоб разом скидати владу в Україні.

І не тільки з ними: прессекретар Путіна Дмитро Пєсков повідомив, що Кремль хоче вести перемовини у Мінську.

А що Захід? Чи злякала його ядерна погроза? Захід запроваджує санкції проти Кремля, починає закривати небо для російських літаків.

З Польщі до України вже доїхала колона з боєприпасами.

Попри пряме вторгнення, Кремль заперечує наміри окупації України.

24 лютого Кремль повторив попередню заяву Путіна про те, що метою вторгнення є «демілітаризація і денацифікація України».

В Україні введено воєнний стан після нового вторгнення Росії. О 5-й ранку 24 лютого президент Росії Володимир Путін заявив про початок спецоперації на Донбасі після звернення про військову допомогу з боку угруповань «ДНР»/«ЛНР», які він перед тим «визнав».

  • Зображення 16x9

    Сергій Горбатенко

    Позаштатний кореспондент Радіо Свобода з 1 лютого 2015 року. Автор матеріалів для Радіо Донбас.Реалії.

    Працював журналістом у Громадському телебаченні Донбасу, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій області. Був редактором на телеканалах «ТОР» і «С+» (Слов’янськ). Закінчив філологічний факультет Донбаського державного педагогічного університету (Слов’янськ).

XS
SM
MD
LG