Доступність посилання

ТОП новини

«Херсон ще стоїть» – мер міста про атаку Росії


Колихаєв повідомив, що херсонці дуже налякані, вони перебувають у своїх домівках, у бомбосховищах (ілюстраційне фото)
Колихаєв повідомив, що херсонці дуже налякані, вони перебувають у своїх домівках, у бомбосховищах (ілюстраційне фото)

З ранку 1 березня російські війська почали штурм міста Херсон. Вдень, за даними влади Херсонщини, почалися обстріли жилих будинків. Про те, як Росія атакувала південне місто України і як зараз жителі переживають російський наступ, – проєкту «Новини Приазов’я» (Радіо Свобода) розповів мер Херсона Ігор Колихаєв.

  • На початку доби 28 лютого в Херсонській обласній державній адміністрації заявили, що російські військові хочуть використати жителів Херсона живим щитом для захоплення українських міст.
  • Міський голова Херсона Ігор Колихаєв уночі 1 березня звернувся до жителів міста і запевнив, що «Херсон був і залишається українським».
  • У Херсоні, за даними місцевої ОДА, внаслідокобстрілів з боку російської армії близько 11-ї години вівторка сталося потрапляння снарядів у два дев’ятиповерхові житлові будинки, внаслідок чого зруйновано квартири на другому та третьому поверхах.
  • У одному з будинків виникла пожежа, в результаті чого попередньо постраждали четверо людей.

– Чи є точна інформація щодо кількості загиблих та постраждалих у Херсоні?

– Зараз дуже важко сказати, яка кількість загиблих у місті Херсоні. Але дуже багато двохсотих (загиблих – ред.) та дуже багато трьохсотих (поранених – ред.). Чому важко? Тому що йдуть зараз бойові дії, і, дійсно, зараз йде окупація нашого міста.

– Ви двохсотими та трьохсотими називаєте лише військових, чи йдеться також про мирних жителів?

– Йдеться також і про мирних жителів нашого міста.

– Що зруйновано, що постраждало, що згоріло у Херсоні?

Пожежі у багатоповерхових будинках. Багато вибухів у місті.
Ігор Колихаєв

– Дуже багато було влучень у школи, дуже багато було влучень у ТРЦ «Фабрика». Пожежі у багатоповерхових будинках. Багато вибухів у місті.

– Те, що ви говорите, що є окупація: це означає, що російські війська контролюють місто, чи це ще не визначене?

– Зараз ми всі перебуваємо у міській раді. Ми (українська місцева влада – ред.) працюємо, намагаємося зробити так, щоб виїжджали ті чи інші бригади, щоб можливо було забезпечити життя нашого міста. Це дуже важко, тому що йдуть обстріли. Люди бояться виїжджати. Зараз є вода, є світло, але не у всіх районах. Є пошкодження струму (ЛЕП – ред.) та газу (газових магістралей – ред.). Частина людей перебуває у школах, частина – у бомбосховищах.

– Чи вам відомо, куди просуваються російські війська? Де вони зараз перебувають?

– У місті. Вони рухаються вулицями, окопуються та закріплюються у нашому місті.

– Сьогодні ви зверталися із закликом надати зелений коридор для постачання продуктів та вивезення постраждалих із Херсонщини, правильно? Яка є інформація на цю мить?

Ми намагалися залучити Червоний хрест, щоб можна було вивести двохсотих з Антонівського мосту, де були запеклі бої. Але не вивезли
Ігор Колихаєв

– Зараз немає ніякої інформації. Ми чекаємо. Вчора ми намагалися залучити Червоний хрест, щоб можна було вивести двохсотих (загиблих – ред.) з Антонівського мосту, де були запеклі бої. Але не вивезли. Чекаємо наступного разу, щоб було з ким домовитися і поховати людей.

– Яка ситуація з пожежами?

– Пожежі за можливості гасимо, але не всі. Зараз у нас іде сніг і така мряка. Багато домівок залишились без струму. Ми спілкуємося з очільниками ОСББ, просимо, щоб розселяли людей до сусідів, щоб люди могли переночувати (у відносному комфорті – ред.).

– Херсонські волонтери казали нам, що місцеві жителі чинять спротив російським військам та виготовляють коктейлі Молотова. Який зараз дух у місті?

Захопили залізничний вокзал, річковий порт
Ігор Колихаєв

– Люди дуже налякані, вони перебувають у своїх домівках, у бомбосховищах. Тероборона здійснювала бої – важко сказати, що зараз з ними (цими людьми – ред.). Російські війська йдуть нашим містом, йдуть нашими вулицями. Захопили залізничний вокзал, річковий порт. Є великі питання, як ми будемо забезпечувати життєдіяльність нашого міста сьогодні-завтра.

– Ви залишаєтеся в міській раді. Чи вам страшно? Як себе взагалі почуваєте, ви, ваша команда? Чи очікуєте, що російські війська прийдуть по вас?

– Я зі своєю командою зараз перебуваю у міській раді, і ми відповідаємо на телефони, комунікуємо з людьми, з ДСНС. Рухаємося. Робимо усе, наскільки це можливо, щоб місто дійсно існувало, і для того, щоб була можливість виконувати ті функціональні зобов’язання, які покладені на виконавчу владу.

– Чому не вдалося вистояти Херсону?

– Херсон стоїть. Хто вам сказав, що він не встояв? Він стоїть.

– Те, що російські війська здійснили прорив, оточили місто…

– Нехай на це питання відповідають військові. Те, що ми робимо зі своєї сторони, ми дійсно зробили все, щоб інші міста нашої України змогли переформуватися і підготуватися до того, щоб дати відсіч окупантам.

– Що зі забезпеченням продуктами зараз в місті?

На полицях ще є продукти, але зайшли російські війська, які заходять в магазини і стягують усе до себе
Ігор Колихаєв

– З продуктами зараз важка ситуація. На полицях ще є продукти, але зайшли російські війська, які заходять в магазини і стягують усе до себе.

– Ви підтверджуєте, що вони займаються мародерством?

– З того, що я зараз бачу на відео, це дійсно так. (З огляду на бойові дії, редакція не може отримати офіційного підтвердження про ці свідчення чи незалежно їх перевірити).

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG