Доступність посилання

ТОП новини

Армія РФ майже захопила Новомихайлівку: загроза для Вугледару?


Армія Росії просунулась у Новомихайлівці – це село на південь від нещодавно захопленої Мар'їнки, що лежить на захід від Донецька. Про це повідомив DeepState вночі 21 квітня. Судячи з карти проєкту, вже майже вся територія села окупована.

Агресор мав просування там три дні поспіль – починаючи з 19 квітня. До цього Сили оборони протягом кількох місяців чинили запеклий опір військам РФ – на околицях Новомихайлівки було знищено понад 300 одиниць російської техніки, підрахувала 79-а окрема десантно-штурмова Таврійська бригада.

«Щоб захопити цей населений пункт, ворог зосередив на вузькій ділянці фронту відразу 10 своїх бригад і полків загальною чисельністю до 30 тисяч бійців. І щодня кидає в атаку танки, бойові броньовані машини, не шкодує піхоти», – написали на сторінці бригади у «Фейсбуці».

На південь від Новомихайлівки лежить Вугледар – саме спробою штурмувати його та оточити угруповання ЗСУ у цьому районі військові аналітики пояснювали активність агресора на захід від Авдіївки.

На цьому тлі Палата представників Конгресу США нарешті схвалила пакет військової допомоги Україні на близько 61 мільярд доларів – тепер його мають затвердити Сенат та підписати президент.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що тепер війська РФ можуть піти вперед із новою силою – щоб скористатися «вікном» до появи американської зброї в Україні.

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

Схід

  • З середини травня ситуація для України буде складною, але не катастрофічною, заявив очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов в інтерв’ю BBC Україна, опублікованому 22 квітня.
  • Армія Росії розпочне новий наступ на Донбасі наприкінці весни – на початку літа цього року, заявив в інтерв’ю німецькому телеканалу ARD, опублікованому 7 квітня, Буданов. За його прогнозом, російські сили намагатимуться рухатись у напрямку Покровська.
  • Видання Politico 3 квітня опублікувало матеріал, у якому йдеться про критичне становище ЗСУ в разі літнього наступу російської армії. Джерела серед українських високопосадовців анонімно розповіли журналістам, що «існує великий ризик руйнування лінії фронту там, де російські генерали вирішать зосередити свій наступ». Серед причин такої ситуації співрозмовники назвали нестачу безпілотників, гаубиць і сотень тисяч снарядів і ракет.
  • У українських військових закінчуються боєприпаси на Донбасі – такими оцінками поділився радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі в інтерв’ю каналу АВС News 17 березня.
  • Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив 15 березня, що війська РФ продовжать тиснути на Донбасі, щоб дестабілізувати українські оборонні лінії – аби розпочати вже новий наступ влітку 2024 року. За прогнозами аналітиків, успіхи Кремля у ньому залежатимуть від військової допомоги Заходу Україні.
  • Ситуація в зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) «Таврія» залишається «складною, проте контрольованою», а на Авдіївському напрямку «стабілізується». Про це вдень 3 березня написав у телеграмі командувач угруповання Олександр Тарнавський.
  • 18 грудня минулого року командувач оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Олександр Тарнавський повідомив, що Збройні сили України зіткнулися з нестачею артилерійських снарядів і «згорнули деякі військові операції через брак іноземної допомоги».
XS
SM
MD
LG