Доступність посилання

ТОП новини

У МВС підтвердили затримання скандального забудовника Войцехівського


Анатолій Войцехівський
Анатолій Войцехівський

Національна поліція України у п’ятницю, 15 липня, затримала та вручила повідомлення про підозру скандальному столичному забудовникові Анатолію Войцехівському. Про це кореспондентам проекту Радіо Свобода, програми «Схеми», повідомив директор департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко.

Раніше Генеральна прокуратура повідомляла, що Анатолію Войцехівському інкримінують ухилення від сплати податків на суму 12,5 мільйона гривень, створення організованої злочинної групи, самовільне захоплення землі в Києві та привласнення коштів.

Також у прокуратурі повідомляють, що у цьому провадженні об’єднані 46 справ, зареєстровані з 26 листопада 2012 року щодо діяльності Войцехівського. За даними ГПУ, встановлено, що Войцехівський разом з учасниками злочинного угруповання у 2004–2013 роках придбав частки у статутних капіталах 12 підприємств, а у 2014 році ці частки переоформлені на підставних осіб – саме за допомогою цих підприємств угруповання захоплювало землі для майбутніх будівництв.

В кримінальному провадженні за дорученням процесуального керівника накладено арешт на самовільні будівництва та самовільно захоплені земельні ділянки, на майно Войцехівського всього на суму понад 200 мільйонів гривень.

Раніше журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший», проаналізували десятки незаконних столичних будівництв багатоповерхівок та цілих житлових комплексів і виявили, що всі вони від початку тісно пов’язані між собою структурами так званої «Уко-Сітігруп» Анатолія Войцехівського.

За роки свого існування «Уко-Сітігруп» Анатолія Войцехівського створила десятки компаній.

Майже всі ці будівельні фірми мали схожі риси – наприклад, статутний фонд у 1000 гривень, реєстрація компанії на місці майбутнього будинку. Також журналісти виявили, що деякі з проектів групи компаній Войцехівського введені в експлуатацію на підставі підроблених рішень судів.

​СБУ повідомляла, що за часів президентства Віктора Януковича схему Войцехівського «покривав» колишній генпрокурор Віктор Пшонка, а також тодішній голова Державної архітектурно-будівельної інспекції Олександр Рибак, син регіонала, екс-спікера парламенту.

XS
SM
MD
LG