Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» і «Газпром» 26 грудня почнуть узгоджувати договори про транзит газу


Виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко
Виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко

26 грудня команди «Нафтогазу» та «Газпрому» зустрінуться, щоб погодити умови договорів про транзит газу. Про це повідомив виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

«Кожна сторона має свої проєкти договорів, а от підписати потрібно лише один комплект. Власне 26 грудня ми й будемо працювати над спільним варіантом. Ще раз наголошу, що спільний варіант не означає, що передбачаються суцільні поступки з нашого боку. Ми в жодному разі не дамо поступитися національними інтересами України», – зазначив Вітренко.

Він сподівається, що завершити погодження договорів планують у п’ятницю, 27 грудня, але за необхідності продовжать роботу на вихідних.

У Берліні 20 грудня підписали протокол представники України, Росії, Євросоюзу, а також компанії «Оператор газотранспортної системи України», «Нафтогазу» та російського «Газпрому». Сторони попередньо домовилися зберегти транзит, натомість українська енергетична компанія відмовилася від позовів проти російського монополіста.

Серед найважливіших домовленостей сторін:

  • «Газпром» погодився до 29 грудня виплатити «Нафтогазу» 2,9 мільярда доларів, як це передбачає рішення Стокгольмського арбітражу від лютого 2018 року
  • сторони відкликають всі позови, за якими наразі немає ухвалених рішень, в тому числі – позов «Нафтогазу» до російської енергетичної корпорації на 12,2 мільярда доларів та на 1,33 мільярда кубічних метрів газу
  • з активів та майна «Газпрому» знімають арешти, сторони відмовляються від претензій в майбутньому щодо претензій у зв’язку з контрактами на постачання та транзит газу від 19 січня 2009 року
  • після виконання цих умов – «Газпром» та «Нафтогаз» укладають договір про транзит газу через Україну​

Водночас у протоколі не йдеться про позови проти Росії як держави: наприклад позов «Нафтогазу» щодо активів, втрачених в нині окупованому Кремлем Криму.

XS
SM
MD
LG