Доступність посилання

ТОП новини

Колишнього першого заступника секретаря РНБО Гладковського оголосили в розшук – САП


Суд урахував неявки обвинуваченого на судові засідання та наявність підтвердженої інформації про перебування його за кордоном
Суд урахував неявки обвинуваченого на судові засідання та наявність підтвердженої інформації про перебування його за кордоном

Вищий антикорупційний суд оголосив у розшук колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського, повідомляє у фейсбуці Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

«16 квітня 2024 року колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання прокурора САП про оголошення у розшук колишнього першого заступника секретаря РНБО, який спільно з колишнім заступником міністра оборони та директором департаменту міністерства оборони обвинувачується у завданні збитків державі на загальну суму 17,44 млн грн», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що суд урахував неявки обвинуваченого на судові засідання та наявність підтвердженої інформації про перебування його за кордоном і задовольнив клопотання.

Національне антикорупційне бюро затримало Олега Гладковського у жовтні 2019 року за підозрою у зловживанні владою і в декларуванні недостовірної інформації. Він заявив про «політично вмотивоване незаконне переслідування». Вищий антикорупційний суд взяв його під варту на 60 днів, призначивши заставу у розмірі 10,5 мільйона гривень. Гладковський вийшов із СІЗО після внесення застави.

Читайте також: Гладковський збирається звертатися до ЄСПЛ через «політичне переслідування»

У травні 2020 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про зміну підозри Олегу Гладковському у справі про зловживання з оборонним замовленням і збільшила суму інкримінованих збитків з 10,62 мільйона гривень до 17,44 мільйона гривень. У липні 2021 року САП передала справу до суду.

За словами правоохоронців, у ході досудового розслідування було встановлено, що експосадовець РНБО використав надану йому владу та службове становище всупереч інтересам служби з метою отримання неправомірної вигоди структурою, в якій він та його близькі особи мають частку власності, а саме — ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс».

Цьому перебувало те, що у лютому і березні 2019 року журналісти Bihus.info опублікували кілька частин розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері.

За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син колишнього заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор, а також сам Олег Гладковський і представники «Укроборонпрому».

Незабаром після оприлюднення розслідування були затримані кілька чинних і колишніх посадовців ДП «Спецтехноекспорт», що входить до складу «Укроборонпром». Олег Гладковський та його син відкинули звинувачення.

У березні 2019 року на той момент чинний президент України Петро Порошенко заявив, що звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО.

Форум

XS
SM
MD
LG