Доступність посилання

ТОП новини

Апеляційний адмінсуд відклав справу про націоналізацію «Приватбанку»


Шостий апеляційний суд за клопотанням «Приватбанку» призупинив розгляд скарги на рішення Окружного адміністративного суду про скасування націоналізації «Приватбанку» до розгляду у Верховному суді справи за позовом сім’ї Суркісів, повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Національний банк України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку і Кабінет міністрів вимагають перегляду рішення Окружного адміністративного суду від 18 квітня 2019 року. Цим рішенням – і досі закритим для широкого загалу – суд задовольнив позов колишнього власника установи Ігоря Коломойського і визнав процедуру передачі «Приватбанку» державі такою, що порушувала закон.

Органи-позивачі вимагають визнати рішення суду першої інстанції протиправним та скасувати його.

16 грудня Верховний суд до 31 січня оголосив перерву у справі про законність операції обміну вкладів родини Суркісів на акції «Приватбанку». У процесі націоналізації «Приватбанку» вклади родини Суркісів обміняли на акції, а саму родину визнали пов’язаними з банком особами. Проведення операції дозволило державі надалі придбати акції банку за 1 гривню та націоналізувати фінансову установу.

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів «Приватбанку», найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.

Як заявили в НБУ, до націоналізації «Приватбанку» завдали збитків щонайменше на 5,5 мільярдів доларів.

Коломойський назвав «маячнею» опубліковані Національним банком України дані.

XS
SM
MD
LG