Доступність посилання

ТОП новини

Розвідка Британії розповіла про російський підрозділ для ВІПів


«Підрозділ переважно залучений до операцій із дронами, зазвичай далеко від лінії фронту» (фото ілюстративне)
«Підрозділ переважно залучений до операцій із дронами, зазвичай далеко від лінії фронту» (фото ілюстративне)

Розвідка Великої Британії розповіла про створений у Росії підрозділ, де служать представники російської еліти, зокрема наближені до Кремля, і про перший випадок вступу в цей підрозділ з метою захисту члена сім’ї від ув’язнення.

«Чоловік відомої російської інфлюенсерки Олени Бліновської приєднався до військової кампанії збройних сил РФ в Україні, щоб запобігти потраплянню Бліновської до в’язниці за звинуваченням у несплаті податків. 16 квітня 2024 року чоловіка Бліновської Олексія показали під час служби у спеціально створеному військовому підрозділі ЗС РФ під назвою «Барс-Каскад», поблизу України», – йдеться в повідомленні.

У розвідці зауважили, що цей підрозділ, ймовірно, створив заступник голови Держдуми Росії з питань оборони Дмитро Саблін. «Підрозділ переважно залучений до операцій із дронами, зазвичай далеко від лінії фронту. Він діє з жовтня 2022 року, і до його складу входять щонайменше 10 членів партії «Єдина Росія», а також сини кремлівських ВІПів. Повідомляється, що завербовані ВІПи отримують охорону», – йдеться в повідомленні.

Зарахування до «Барс-Каскад», ймовірно, дозволяє представникам російської еліти обійти статутні вимоги російської військової служби, при цьому мати гарантовану безпеку й потенційно заслужити прихильність Кремля, заявили у розвідці.

«Справа Бліновського є першим зафіксованим випадком, коли особа приєдналася до підрозділу, щоб допомогти члену сім’ї уникнути в’язниці», – йдеться в повідомленні.

Минулого тижня розвідка Британії повідомляла, що Росія продовжує обманом вербувати іноземних громадян для вступу до лав російської армії для участі у бойових діях в Україні.

Головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі, командувач збройних сил США в Європі Крістофер Каволі попереджав Конгрес, що Росія компенсувала свої важкі втрати у війні проти України, і зробила це швидше, ніж очікувалося.

«Армія зараз фактично більша – на 15 відсотків – ніж була, коли вона вторглася в Україну. За минулий рік Росія збільшила чисельність своїх військ на передовій з 360 тисяч до 470 000», – сказав Каволі у своїй промові до представників Конгресу.

Форум

XS
SM
MD
LG