Доступність посилання

ТОП новини

Путін сказав Меркель і Макрону, що Україна «вперто ухиляється» від виконання Мінських угод


Лідери «нормандської четвірки» – керівники України, Німеччини, Франції і Росії – проводили востаннє зустріч 9 грудня 2019 року в Парижі
Лідери «нормандської четвірки» – керівники України, Німеччини, Франції і Росії – проводили востаннє зустріч 9 грудня 2019 року в Парижі

Президент Росії Володимир Путін у понеділок провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Емманюелем Макроном, в перебігу якої сказав лідерам цих країн, що Україна «вперто ухиляється» від виконання Мінських угод. Про це, зокрема, повідомляє пресслужба Кремля.

Згідно з повідомленням, сторони обговорили ситуацію з «пробуксовуванням» процесу вирішення конфлікту, який у Кремлі вчергове назвали «внутрішньоукраїнським».

«Була також підкреслена зацікавленість у подальшій координації зусиль Росії, Німеччини і Франції в «нормандському форматі». Президент Росії дав принципову оцінку лінії київської влади, яка вперто ухиляються від виконання як своїх зобов’язань по Мінських угодах, так і домовленостей, досягнутих на попередніх «нормандських» самітах, в тому числі в Парижі (9 грудня 2019 року). З урахуванням складного непростого стану справ у врегулюванні конфлікту на південному сході України лідери доручили своїм політрадникам і зовнішньополітичним відомствам інтенсифікувати контакти і роботу по лінії «нормандської четвірки», – йдеться в повідомленні пресслужби Кремля.

Повідомляється, що «домовлено також продовжити вивчення відповідними каналами передумов для можливої організації, в разі доцільності, і «нормандського» саміту».

Раніше сьогодні Офіс президента України повідомив, що Володимир Зеленський провів відеоконференцію з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Емманюелем Макроном, в перебігу якої, серед іншого, сторони обговорили підготовку до проведення чергового саміту «нормандської четвірки».

Востаннє лідери «нормандської четвірки» – керівники України, Німеччини, Франції і Росії – проводили зустріч 9 грудня 2019 року в Парижі.

Відтоді через коронавірусну пандемію контакти перейшли в онлайн-режим, але Росія відмовляється від проведення нового саміту навіть таким чином. Тим часом у «нормандському» форматі час від часу відбуваються тільки зустрічі політичних радників керівників, але через позицію Росії вони теж практично не дають конкретних результатів.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG