Доступність посилання

ТОП новини

Посол Грузії у Франції подав у відставку через законопроєкт про «іноагентів»


Посол Грузії у Франції Гоча Джавахішвілі
Посол Грузії у Франції Гоча Джавахішвілі

Посол Грузії у Франції Гоча Джавахішвілі заявив, що попросив керівництво достроково припинити його повноваження на цій посаді через законопроєкт про «іноземних агентів».

«Особисто я не знаю нікого довкола себе, ні в уряді, ні серед дипломатів, хто був би відкрито проросійськи налаштований, я розумію, що це може бути своєрідною тактикою досягнення певної мети. Однак я більше не бачу своєї ролі та ресурсів у цьому напрямі: рухатись у бік Європи та захищати себе від Європи», – написав він у фейсбуці.

За його словами, ситуація і настрій, які виникли «у відносинах з нашими друзями та закордонними партнерами через реінкарнований законопроєкт», роблять його місію посла Грузії «вкрай складною».

«Я також чесно скажу, що свій протест та задоволення ми маємо висловити на виборах. Я не хочу, щоб мою чесну думку сприйняли як політичний демарш на чиюсь користь або на шкоду комусь. Я хочу після довгих вагань позбутися тягаря, з яким, як на мене, я більше не зможу впоратися», – заявив Джавахішвілі.

Видання Newsgeorgia зазначає, що раніше два співробітники МЗС Грузії публічно виступили проти законопроєкту про «іноагентів». Радник департаменту євроатлантичної інтеграції МЗС Георгій Цискарішвілі заявив, що законопроєкт «загрожує інтеграції країни до Євросоюзу, суперечить Конституції Грузії та демократичному розвитку країни». Перший секретар посольства Грузії у Вірменії Олександр Гоголадзе також висловився проти законопроєкту і засудив насильство, яке «влада демонстративно використала» проти протестувальників.

1 травня парламент Грузії схвалив у другому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу». Як і в першому читанні, документ підтримали 83 депутати зі 150 – члени владної партії «Грузинська мрія» та її партнера за коаліцією, партії «Влада народу». Противники законопроєкту називають його калькою з російського закону про «іноземних агентів». Документ розкритикували у США та Європі. Розгляд законопроєкту супроводжується масовими протестами в Грузії.

Форум

XS
SM
MD
LG