Доступність посилання

ТОП новини

«Ми повністю усвідомлюємо жахливість ситуації» – речник Пентагону про наслідки затримки допомоги США для України


«Ми збираємося продовжувати дуже тісно співпрацювати з нашим Конгресом. Ризики зростають щодня», – сказав Патрік Райдер
«Ми збираємося продовжувати дуже тісно співпрацювати з нашим Конгресом. Ризики зростають щодня», – сказав Патрік Райдер

Затримки в отриманні Україною допомоги США продовжують наражати Україну на «підвищений ризик», заявив в інтерв’ю Радіо Свобода речник Пентагону генерал-майор Патрік Райдер.

«Ми повністю усвідомлюємо жахливість ситуації, важливість і терміновість потреб у боєприпасах й інших можливостях. І тому, знову ж таки, ми збираємося продовжувати дуже тісно співпрацювати з нашим Конгресом. Ризики зростають щодня», – сказав він 19 березня, перебуваючи на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині, де проходило 20-те засідання Контактної групи з оборони України.

«Українці показали себе неймовірно мужніми, сміливими й інноваційними бійцями, і вони продовжують тримати рубіж на більшій частині передової лінії. Як ви наголошуєте, російські війська досягли певних поступових успіхів. Але зараз ми продовжуємо бачити, як Україна тримає позицію. Тому будемо зосереджені на підтримці України і на тому, щоб Росія не могла захопити більше території. І тоді, сподіваюся, у майбутньому ми побачимо, що Україна поверне свою територію», – додав Райдер.

Речник Пентагону також відзначив допомогу, яку надають Україні партнери США в Європі.

«Із точки зору типів допомоги, яку ми бачимо від країн, це дійсно масштабно і суттєво. Тож, звичайно, Сполучені Штати є одним із багатьох партнерів, які працюють на підтримку України. Тому такі форуми, як Контактна група з питань оборони України і коаліції можливостей дозволять нам продовжувати визначати найбільш нагальні потреби України не лише в найближчій, але й у довгостроковій перспективі», – зауважив він.

19 березня в Німеччині відбулося 20-те засідання Контактної групи з питань оборони України, на якому головував особисто міністр оборони США Ллойд Остін. Це був його перший закордонний візит після шпиталізації. Зустріч у форматі «Рамштайн» збирається на тлі критичної нестачі в Україні боєприпасів і помітного просування російських військ на сході, а також затримки з наданням допомоги США.

Міністр оборони Рустем Умєров за підсумками «Рамштайну» в інтервʼю Радіо Свобода заявив, що Україна впродовж найближчих двох тижнів отримає від партнерів допомогу, яка «влаштує наші війська».

Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву.

Тепер законопроєкт має схвалити Палата представників американського Конгресу, де більшість мають республіканці. Значна частина з них орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт.

Спікер Палати представників Майк Джонсон відкидає схвалений Сенатом 13 лютого законопроєкт, але допускає голосування за «нову пропозицію, що зʼявилася в Палаті представників». За даними CNN, завершити пропозицію і досягти консенсусу можуть наприкінці березня або у квітні.

Форум

XS
SM
MD
LG