Доступність посилання

ТОП новини

Молдова оголосила небажаною особою співробітника посольства Росії


Російське посольство в Кишиневі
Російське посольство в Кишиневі

Влада Молдови оголосила персоною нон ґрата співробітника російського посольства в Кишиневі. Про це 19 квітня повідомило зовнішньополітичне відомство Молдови.

Висилка співробітника російського посольства повʼязана з інцидентом 17 квітня в аеропорту Кишинева. Прикордонники відмовили у вʼїзді до країни голові російського регіону Татарстан Рустаму Мінніханову. Як стверджує МЗС Молдови, під час оголошення про відмову Мінніханову двоє співробітників російського посольства поводилися в аеропорту «неналежним чином».

На засіданні уряду Молдови 19 квітня премʼєр-міністр Дорін Речан назвав поведінку російських офіційних осіб неприпустимою і попросив розглянути можливість оголосити одного з них небажаною персоною, а другому заборонити відвідувати аеропорт. У чому саме полягала неналежна поведінка, влада Молдови не уточнює.

Мінніханов 17 квітня прилетів до Молдови для участі в так званому міжнародному конгресі народної дипломатії «Дружба народів-2023», що відбувався в автономній області Гагаузія. Голова Татарстану прилетів на запрошення кандидата у лідери Гагаузії Віктора Петрова та віцеголови парламенту регіону Олександра Суходольського, які нещодавно відвідали Татарстан.

Вийти з літака молдовські прикордонники керівнику російського регіону не дозволили. За словами самого Мінніханова, влада Молдови надала йому статус небажаної особи. Літак із Мінніхановим вилетів назад із Кишинева до Росії. Прикордонна служба Молдови відкинула слова Мінніханова про оголошення небажаною особою. За заявою відомства, особи, яким було заборонено вʼїзд на територію країни, «надали суперечливу інформацію щодо мети візиту». Також було заявлено, що «підтримка кандидата на місцевих виборах у нашій країні не є поважною причиною (для в'їзду), і влада просить російських чиновників утриматися від втручання у внутрішні справи нашої країни».

XS
SM
MD
LG