Доступність посилання

ТОП новини

Ще сім дітей виїхали з окупованих територій – Лубінець


За його словами, нині з родинами спілкуються і надають допомогу представники офісу омбудсмена, державні структури і благодійні організації
За його словами, нині з родинами спілкуються і надають допомогу представники офісу омбудсмена, державні структури і благодійні організації

Із окупованих територій Запорізької й Херсонської областей на підконтрольну територію України повернулися ще сім дітей із родинами, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Дехто з сімей пережив справжнє жахіття в окупації і став свідком того, як росіяни мародерили будинки місцевих мешканців, змушували брати російські паспорти, вчиняли насильство над українцями, змушувати дітей навчатися у школі за канонами «руского міра». А родини, де є хлопці-підлітки, виїжджали з ТОТ, аби їх дітей згодом не забрали до російської армії», – написав омбудсмен у фейсбуці 3 квітня.

За його словами, нині з родинами спілкуються і надають допомогу представники офісу омбудсмена, державні структури і благодійні організації.

«Попереду чимало роботи: відновлення документів, влаштування дітей у навчальні заклади та гуртки, пошуки роботи та ін. Тож шлях адаптації має бути легшим, адже спеціалісти надаватимуть необхідну медичну, психологічну, гуманітарну і соціальну допомогу, а відповідні держоргани зафіксують з їх слів факти російських злочинів, свідками яких вони стали», – додав Лубінець.

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували близько 20 тисяч дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно.

Читайте також: Росія перетворює «мільйони українських дітей на ворогів» США і Заходу загалом – Микола Кулеба

Українські правозахисники наполягають, що дітей, силоміць переміщених із України, «сотні тисяч». Колишній Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба в лютому заявив, що ця цифра відповідає дійсності тільки стосовно ідентифікованих Україною дітей.

Повернути в Україну, за даними влади на січень 2024 року, поки що вдалося близько 500 дітей.

Форум

XS
SM
MD
LG