Доступність посилання

ТОП новини

Канада дозволила Airbus використовувати російський титан в обхід санкцій – Reuters


Airbus повідомила, що отримала необхідний дозвіл для забезпечення безпеки її операцій відповідно до чинних санкцій
Airbus повідомила, що отримала необхідний дозвіл для забезпечення безпеки її операцій відповідно до чинних санкцій

Уряд Канади дозволив корпорації Airbus використати титан із Росії у виробництві літаків, незважаючи на санкції – про це заявило агентство Reuters із посиланням на заяву компанії.

Згідно з нею, Airbus обізнана про те, що канадський уряд запровадив санкції проти російської компанії «ВСМПО-Авісма», і отримала необхідний дозвіл для забезпечення безпеки її операцій відповідно до чинних санкцій.

Корпорація «ВСМПО-Авісма» – найбільший у світі виробник титану. Вона потрапила під санкції Канади у лютому 2024 року.

Читайте також: Канада заборонила непрямий імпорт російських алмазів масою понад карат – МЗС

У березні були опубліковані роз’яснення, які можна було інтерпретувати так, що під заборону могли потрапити і літаки, які збираються в третіх, переважно союзних Канаді країнах, пише Reuters.

Airbus раніше неодноразово стверджувала, що експорт титану приносить обмежені доходи для російського бюджету, натомість його обмеження боляче вдарить по західних авіабудівниках.

У той же час, як пише Reuters, такий виняток із санкцій може поставити в незручне становище уряд Джастіна Трюдо. У Канаді живе численна, впливова та політично активна українська діаспора, чия думка важлива для канадського прем’єр-міністра.

У березні 2022 року, після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, від закупівлі російського титану відмовився Boeing. У компанії заявили, що мають достатньо запасів титану і інших постачальників.

Читайте також: ЄС готує санкції проти компаній, які постачають до РФ товари для підтримання війни в Україні – Bloomberg

У грудні того ж року Airbus заявила, що збирається протягом кількох місяців відмовитися від російського титану, проте досі цього не зробила. Джерела Reuters у галузі тоді повідомляли, що Airbus почала більше закуповувати титан у США та Японії, але їх сертифікація за аерокосмічними стандартами може зайняти роки.

Згідно з даними Investigate Europe, Airbus з березня 2022 по березень 2023 імпортувала з Росії титан майже на 23 мільйони доларів, що в чотири рази більше, ніж за попередній період.

Торік повідомлялося, що влада України з початку повномасштабного вторгнення Росії заарештувала активи російських олігархів на загальну суму понад 5,4 мільярда доларів. Серед них – активи власника «ВСМПО-Авісма» Михайла Шелкова.

Форум

XS
SM
MD
LG