Доступність посилання

ТОП новини

Папа Франциск назвав Голодомор «раною», яка стала ще болючішою для України через війну


Папа Римський Франциск благословляє вірних під час молитви у Ватикані, 26 листопада 2023 року
Папа Римський Франциск благословляє вірних під час молитви у Ватикані, 26 листопада 2023 року

Папа Римський Франциск 26 листопада назвав Голодомор «нестерпною раною», яка стала ще болючішою для України через війну, що триває.

Виступаючи у Ватикані наступного дня після Дня пам’яті жертв Голодомору в Україні, Франциск зазначив, що «змучена» Україна вшановує пам’ять «геноциду, вчиненого радянським режимом, який 90 років тому призвів до голодної смерті мільйонів людей».

Росія 25 листопада здійснила найбільшу атаку безпілотниками на Україну з початку повномасштабного вторгнення, коли Україна вшановувала пам’ять жертв Голодомору 1932–33 років. Українські військові заявили про збиття 74 з 75 безпілотників, запущених Росією. Більшість БПЛА були спрямовані на Київ.


86-річний папа Римський Франциск виступив з телевізійною промовою з каплиці у Ватикані після того, як пропустив щотижневу недільну проповідь біля вікна з виглядом на площу Святого Петра через, як він сказав, запалення легенів.

Франциск закликав вірних продовжувати невпинно молитися за всі народи, які страждають через конфлікти, заявивши, що «молитва – це сила миру, яка зупиняє спіраль ненависті» і відкриває несподівані шляхи примирення.

Він також відзначив чотириденне перемир’я між Ізраїлем та «Хамасом», який США та ЄС визнали терористичною організацією.

«Давайте подякуємо Богові за те, що між Ізраїлем і Палестиною нарешті настало перемир’я, і деякі заручники звільнені. Молімося, щоб всі вони були звільнені якнайшвидше», – сказав він.

Понтифік також повідомив, що пізніше цього тижня вирушить до міста Дубай, щоб виступити на конференції з питань зміни клімату, зазначивши, що, окрім війни, зміна клімату є «ще однією великою небезпекою... яка ставить під загрозу життя на Землі, особливо для майбутніх поколінь».

Форум

XS
SM
MD
LG