Доступність посилання

ТОП новини

«Любимо всіх, але не приймаємо гріх». ПЦУ не готова благословляти одностатеві пари – митрополит Епіфаній


Епіфаній відкинув пропозицію взяти приклад з Папи Римського Франциска, який дозволив священникам благословляти одностатеві пари
Епіфаній відкинув пропозицію взяти приклад з Папи Римського Франциска, який дозволив священникам благословляти одностатеві пари

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній не готовий дати дозвіл священникам ПЦУ дозвіл благословляти одностатеві пари, тому що «це суперечить християнському вченню».

Про це предстоятель ПЦУ заявив в інтерʼю Радіо Свобода.

«Ми прийняли відповідне рішення на останньому помісному соборі Православної церкви України. У нас є навіть декларація, яка чітко засвідчує, що ми не будемо цього робити», – сказав митрополит.

Епіфаній також відкинув пропозицію взяти приклад з Папи Римського Франциска, який дозволив священникам благословляти одностатеві пари, що стало значним прогресом в питаннях ЛГБТ у Римо-Католицькій Церкві.

«Питання дуже риторичне, знаєте. Папа інколи заявить, а потім інші трактують, що він мав на увазі зовсім інше. Це не благословення. І ми знаємо, що Греко-католицька церква категорично це відкинула. Заявила про те, що вони цього не підтримують і не будуть виконувати, навіть якщо це буде відповідним рішенням, тому що це суперечить християнському вченню», – сказав Епіфаній.

Попри неготовність церкви схвалити одностатеві союзи, Епіфаній заявив, що церква любить всіх, зокрема і «грішників, які чинять інколи зло».

«Ми просто не приймаємо те, що є гріхом чи злом. Ми говоримо про це, що ми повинні називати речі своїми іменами. Тобто, якщо це суперечить, ми про це говоримо. Ми цього не підтримуємо і ми цього не можемо благословляти. Але ми не відкидаємо людей. Тобто, ми повинні любити всіх. І ми любимо всіх. Грішників, які навіть чинять інколи зло. Ми повинні їх наставляти, врозумляти для того, щоб вони йшли шляхом, який приведе кожного до спасіння», – заявив глава ПЦУ Епіфаній.

18 грудня 2023 року Папа Римський Франциск схвалив документ, виданий Ватиканом, який дозволив священникам благословляти одностатеві пари. Ватикан заявив, що це має бути знаком того, що «Бог вітає всіх», але в документі сказано, що священники повинні ухвалювати рішення в кожному конкретному випадку.

Декларація означає пом’якшення тону католицької церкви, хоча й не змінює її позицію. У 2021 році папа Римський казав, що священники не можуть благословляти одностатеві шлюби, оскільки Бог не може «благословити гріх».

Форум

XS
SM
MD
LG