Доступність посилання

ТОП новини

Болгарія та Румунія частково вступили до Шенгенської зони


Пасажир, який прибув авіарейсом з Відня, демонструє свій паспорт після того, як 31 березня був одним із перших, хто скористався перевагою вступу Румунії до Шенгенської зони
Пасажир, який прибув авіарейсом з Відня, демонструє свій паспорт після того, як 31 березня був одним із перших, хто скористався перевагою вступу Румунії до Шенгенської зони

Румунія та Болгарія 31 березня офіційно частково приєдналися до безвізової Шенгенської зони Європи, цей крок широко привітали в обох країнах та Євросоюзі – після років болісних переговорів.

Прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков 31 березня назвав цю подію «великою перемогою» для своєї країни з населенням 6,6 мільйона людей.

«Болгарія перебуває в історичному моменті, вступаючи до Шенгенської зони, і це не просто політичне кліше. Після 2007 року і вступу Болгарії в ЄС це найбільший успіх болгарської дипломатії, болгарських інституцій і болгарських політиків», — сказав Денков, який цього місяця подав у відставку, але залишається на посаді до формування нового уряду.

Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку сказав, що це «заслужене досягнення» для його країни з 19-мільйонним населенням. «У нас є чіткий і твердо прийнятий план уряду щодо повного приєднання до Шенгенської зони до кінця року», – заявив він.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила 30 березня, що «це великий успіх для обох країн. І історичний момент для Шенгенської зони — найбільшої зони вільного пересування у світі».

З опівночі 31 березня вільним став рух для тих, хто прибуває та відлітає авіарейсами та кораблями до обох країн, але не автомобільним транспортом. Австрія заперечила проти відкриття вільного автомобільного руху, стверджуючи, що це може полегшити мігрантам в’їзд до інших країн ЄС.

І Болгарія, і Румунія, які почали переговори про вступ до Шенгену ще в 2011 році, сподіваються, що сухопутні кордони будуть відкриті до кінця 2024 року.

Створена в 1985 році Шенгенська зона дозволяє понад 400 мільйонам людей вільно подорожувати без контролю на внутрішніх кордонах. Зараз вона включає 29 європейських країн – 25 держав-членів ЄС, а також Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію. Румунія та Болгарія – єдині країни-члени ЄС, які не мають повних пільг Шенгену.

Форум

XS
SM
MD
LG