Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокурор підписав наказ, що обмежує обшуки у провадженнях щодо бізнесу – ОП


За результатами перевірки закрили кожне пʼяте кримінальне провадження в галузі економіки.
За результатами перевірки закрили кожне пʼяте кримінальне провадження в галузі економіки.

Генеральний прокурор України Андрій Костін підписав наказ про затвердження стандарту діяльності прокурорів у сфері захисту інвестицій під час досудового розслідування, який обмежує слідчі дії щодо бізнесу.

Про це йдеться на сайті президента після зустрічі представників Офісу генерального прокурора, Ради бізнес-омбудсмена, Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану та українських бізнес-асоціацій у Києві 24 квітня.

«Стандарти, зокрема, передбачають, що обшук є крайньою слідчою дією, а необхідність накладення арешту потребує доведення та врахування, чи не призведе арешт до фактичного зупинення господарської діяльності підприємства», – вказано у повідомленні.

За словами керівника Офісу президента Андрія Єрмака, наступним кроком має стати підвищення рівня прозорості та цифровізації інформації про діяльність кримінальної юстиції.

«Три місяці тому був сигнал усій правоохоронній системі, що тиск на доброчесний бізнес є неприпустимим. Сьогодні ми маємо відчутні практичні результати», – вважає Єрмак.

Читати також: Компанія Concorde Capital підтвердила обшуки ДБР та затримання директора

Під час зустрічі також представили результати аудиту кримінальних проваджень, рекомендованого рішенням РНБО «Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану».

«Загалом аудит показав, що в Україні зареєстровано понад 1,4 мільйона кримінальних проваджень, з яких лише 0,5% стосуються бізнесу», – повідомили в Офісі президента.

Заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький додав, що за результатами перевірки закрили кожне пʼяте кримінальне провадження в галузі економіки. Також протягом останніх трьох місяців удвічі зменшилася кількість обшуків та арештів майна підприємств.

У січні президент України Володимир Зеленський побажав, щоб суперечливі питання у відносинах влади і українського бізнесу були розвʼязані та доручив РНБО розглянути це питання.

Звернення глави держави щодо бізнесу оприлюднені на тлі затримання 18 січня директора інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепи. Бізнесмен вийшов під заставу – після рішення Апеляційного суду про зменшення розміру застави з понад 349 мільйонів гривень до 21 мільйона гривень.

21 січня підприємці з руху «Маніфест 42», до якого входить Concorde Capital, закликали підприємців до організованого спротиву через тиск, на їхню думку, силовиків на бізнес.

Форум

XS
SM
MD
LG