Доступність посилання

ТОП новини

Щонайменше 900 людей у РФ та Криму стали фігурантами кримінальних справ за антивоєнну позицію – правозахисники


23 квітня число відомих фігурантів антивоєнних кримінальних справ у Росії та окупованому Криму сягнула 900, пише правозахисний медіапроєкт «ОВД-Инфо».

За даними правозахисників, не менш як 448 людей, майже половина від загальної кількості, чекають на вироки. Комусь із них удалося втекти з Росії, але багатьох утримують у СІЗО. Усього 261 фігурант позбавлений волі – у СІЗО, виправних колоніях чи на примусовому лікуванні. Щонайменше 21 людина за два з лишком роки війни вже встигла вийти на волю. Щонайменше 43 фігуранти антивоєнних справ повідомляли про тортури.

Також «ОВД-Инфо» пише, що серед фігурантів – вісім громадян України, проте це помилка. Проєкт не включив до цієї групи кримчанина Богдана Зізу, у червні 2023 року засудженого до 15 років колонії за те, що облив будівлю російської адміністрації Євпаторії у Криму синьо-жовтою фарбою.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну проти антивоєнних активістів практично щодня порушують справи, повʼязані з їхньою позицією. За даними Слідчого комітету на січень 2024 року, з початку війни було порушено 273 кримінальні справи про військові «фейки». Ще 81 кримінальну справу було порушено за статтею про «дискредитацію» російської армії. За даними «ОВД-Инфо», з березня 2022-го до січня 2024 року фігурантами справ про «фейки» стали 282 людини, а про «дискредитацію» – 177 людей.

Форум

XS
SM
MD
LG